28 mai 2020 - Parchete

CSM nu a aprobat desfiinţarea SIIJ. Procuror către judecătoarea Baltag: „E suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul USR de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Procurorii şi judecătorii din CSM au avut păreri împărţite în privinţa utilităţii Secţiei speciale. Votul a fost de 10 „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul.

CSM a avizat negativ, azi, proiectul USR de desfiinţare a SIIJ. Votul a fost: 10 membri „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul, potrivit unor surse din cadrul CSM.

Ca de obicei, dialogul dintre taberele opuse din CSM a fost unul acid.

Procuror Cristian Ban: Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii.

Judecătoarea Gabriela Baltag: E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică.

Cristi Ban: Vă rog să reţineţi suprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi.

Gabriela Baltag: O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?

Cristi Ban: Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA.

Judecătoarea Evelina Oprina: Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporţie covârşitoare a opinat pentru menţinerea acestei secţii.

Acum trei săptămâni, plenul CSM a votat să nu mai reia concursul pentru şefia Secţiei speciale. În plus, membrii CSM au votat, în unanimitate, şi împotriva organizării concursului pentru funcţiile de execuţie din parchetul care se ocupă cu anchetarea magistraţilor.

Membru al CSM, judecătoarea Andrea Chiş vede decizia Consiliului drept un semn clar că sistemul respinge în continuare existenţa SIIJ - detalii, aici

Recent, procurorul general Gabriela Scutea declara că SIIJ trebuie să funcţioneze, atât timp cât este prevăzută de legislaţia în vigoare, chiar dacă este o "creaţie artificială".