27 mai 2021 - Parchete

CNSAS a sesizat Parchetul General pentru a ancheta recrutarea a sute de copii de catre Securitate. Sulfina Barbu: Analiza a inceput acum 2 ani

Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii a sesizat Parchetul General pentru a începe o anchetă privind recrutarea, în timpul comunismului, a mii de elevi.

Sunt vizate posibile infractiuni contra pacii si omenirii, savarsite de fosti ofiteri de Securitate si Militie. Sulfina Barbu, membru CNSAS, a spus ca analiza cu privire la copii a inceput acum 2 ani. Si, in urma deliberarilor, s-a decis sa ia atitudine. ,,Minorii au fost recrutati cu precadere in ultimele 2 decenii ale dictaturii din Romania ca si informatori ai Securitatii. S-a intamplat in cazul minorilor si cu varste mai mici de 16 ani fara a ava acceptul parintilor in scopul furnizarii informatiilor pe care copiii le obtineau catre Securitate. Consideram ca acest lucru a reprezentat un abuz. In acest sens am trimis catre parchet o sesizare in rem. Este important sa subliniem ca pentru aceasta sesizare s-a trimis un numar de 43 de ofiteri de securitate care au recurat 696 de elevi. Este foarte adevarat ca lucrul acest s-a intamplat analizand in detaliu dosarele, tomai in scopul aplicarii legii. Directia noastra a constatat ca reprezinta un fenomen sistematic. Daca initial pareau accidente, din analizele aprofundate a rezultat ca suntem in fata unui fenomen sistematic.", a declarat, pentru Aleph News, Sulfina Barbu.

Sursa : www.mediafax.ro