04 iun 2018 - Parchete

Claudiu Manda: Ministerul Justitiei ar putea sa intrebe Parchetele cate mandate a cerut SRI

Preşedintele Comisiei de control al SRI Claudiu Manda a declarat că Ministerul Justiţiei ar putea solicita date Parchetelor despre numărul mandatelor cerute, în baza cărora Serviciul Român de Informaţii a interceptat un număr mare de persoane.

"Noi ar trebui sa continuam sa aflam noi, Parlamentul, cati au fost interceptati sau cator persoane li s-au respectat aceste drepturi si libertati. Si se poate. Cred ca si Ministerul Justitiei ar putea sa intrebe toate Parchetele cate au cerut, cate au primit si cate astfel de ordonante date de procurori au fost si cate persoane, in toata perioada 2004-2017 au fost interceptate. Cred ca toate aceste persoane ar trebui sa fie instiintate ca pe o perioada li s-au restrans drepturile si libertatile cetatenesti. Acum exista in lege obligatia de a le transmite si de ii notifica, dar nu exista nicio sanctiune daca nu o faci. Noi credem ca legislatia ar trebui modificata in acest sens. Ramane sa vedem dupa ce primim un raspuns de la minister. Cineva mi-a spus ca exista un mandat cu 700 de persoane", a afirmat duminica seara presedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, intr-o emisiune difuzata de Antena 3.

Acesta a precizat ca nu poate estima care au fost costurile pentru totalul de peste 311.000 de autorizari pentru "fotografiere, filaj, interceptarea convorbirilor, localizare GPS, microfoane si ascultari ambientale", insa in raportul pe care Comisia de control al SRI il va prezenta Parlamentului exista un capitol special cu privire la aceste aspecte.

"Nu putem sa apreciem in acest moment (n.r. - costul operatiunilor). Raportul pe care il vom prezenta Parlamentului, probabil ca maine (n.r. - luni) o sa semnez ca sa-l trimitem. Avem un capitol special in care vorbim de aceste costuri si vrem in continuare sa vedem daca aceste costuri sunt integrate in dosare penale. Ce s-a intamplat daca s-au recuperat atunci. Aici lucrurile le putem dezvolta cat costa mandatele de securitate nationala si cat costa sa urmaresti un terorist si celelalte mandate puse in aplicare de ceilalti. (...) Datele pe care le avem noi la Comisie si pe care le-am prezentat in raport sunt din rapoartele anuale ale SRI. Aici vorbim si de fotografiere si de filaj si de interceptarea convorbirilor si de localizare GPS si de microfoane si ascultari ambientale. Cifra era de 248.000 fara anul 2015 si anul 2016. In 2015 este de peste 51.000, in raportul pe 2015, pe care probabil domnul purtator de cuvant nu stie, la trimis Parlamentului roman serviciul roman de informatii. Un raport pe care Comisia l-a aprobat si care este undeva spre aprobarea si validarea plenului reunit. Deci total acte de autorizare pe care SRI le-a pus in aplicare, pentru ca din punctul meu de vedere nu numai SRI este singura institutie care le-a pus in aplicare, de aceea cifra este mult mai mare de 311.000 pana in 2016", a explicat Manda.

Senatorul PSD se intreaba de ce a fost nevoie de o ordonanta a Guvernului, in februarie 2016, care sa precizeze ca SRI devine autoritate nationala in domeniul interceptarilor, daca a existat, in trecut, o decizie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii care sa a stipuleze acelasi lucru, cu toate ca CSAT este organ administrativ, nu unul legislativ.

"CSAT a avut doua puncte de vedere. O data un raspuns pentru doamna Garbovan si o data inainte de desecretizarea protocoalelor, in care a spus foarte clar ca nu este organ legislativ. Desemnarea SRI ca autoritate nationala de interceptari s-a facut prin decizie CSAT. Deci ilegal. Daca nu era nimic ilegal si n-ar fi fost niciun fel de problema cu decizia CSAT, intrebarea este urmatoarea: De ce a trebuit sa dea domnul Ciolos in februarie 2016 o ordonanta in care sa scrie in textul acesteia ca SRI devine autoritate nationala in domeniul interceptarilor? Era vorba de perioada de dinainte de 2004, in perioada domnului Iliescu", a completat Claudiu Manda.

Presedintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, joi, ca in perioada 2005-2016 mai mult de sase milioane de romani au fost interceptati de SRI, dar si ca a fost sesizat ca in 2012 aproape tot Guvernul si peste 100 de parlamentari au fost interceptati.

De cealalta parte, Serviciul Roman de Informatii a precizat ca este "profund incorect" sa se amestece toate infractiunile de drept comun pentru care au fost emise mandate de supraveghere tehnica cu cele de securitate nationala.SRI mai spune ca cifrele aparute in spatiul public nu au fost transmise niciunei institutii.

Vicepresedintele Comisiei de control al SRI, Marian Cucsa, a afirmat, duminica, ca Serviciul Roman de Informatii trebuie sa precizeze care au fost sumele cheltuite pe interceptari, in contextul in care fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a confirmat ca o zi de filaj costa circa 3.000 de euro.

Sursa : www.mediafax.ro