12 nov 2019 - Parchete

EXCLUSIV. Cele nouă propuneri de modificare a functionarii SIIJ depuse de procurorul Codrut Olaru pentru dezbaterea in CSM. Procurorul general ar putea dispune atributii pentru SIIJ

Autor: S. A.

Monitorul Justitiei prezinta cele noua modificari propuse de procurorul Olaru (membru CSM), ca demers individual facut pentru modificarea organizarii si functionarii Sectiei de Investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ). Propunerea de modificare apartine procurorului Codrut Olaru, care a anuntat la sedinta CSM din 15 octombrie a.c. ca a depus-o la registratura Consiliului.

Acest proiect va intra in dezbaterea comisiei de specialitate si, apoi, in plenul Consiliului. Randurile evidentiate reprezinta modificarile aduse in proiect.

Prima modificare:

La art.88 indice 1, dupa alin.(1) se introduce un alineat nou, alin.1 indice 1, cu urmatorul cuprins: “Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie functioneaza ca structura in cadrul parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si este condusa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul procurorului-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

A doua modificare

Art.8 indice 1, alin.(6) se abroga. Acest articol, in actual forma arata ca “ori de cate ori Codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimtere la “procurorul ierarhic superior in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie , prin aceasta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acestora.

A treia modificare

La art.88 indice 3, alin (2) se abroga. Acest alineat se refera, actualmente, la componenta comisiei de concurs.

A patra modificare

La art.88 indice 3, alin. (6) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 

(6) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii numeste procurorul-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, dupa evaluarea candidaturilor si a proiectelor, in urma unui interviu transmis in direct.

(7)Revocarea din functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se face de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in caz de neindeplinire a atributiilor specifice functiei sau in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani.

A cincea modificare

La art.88 indice 5, alineat (2) se abroga. Acest alineat priveste, actualmente, sustinerea concursului in fata comisiei de concurs ce urmeaza a se desfiinta conform modificarilor din acest proiect.

A sasea modificare

La art.8 indice 5, alin.(5) lit.a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: a) un interviu, transmis in direct si  ulterior arhivat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, sustinut in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

A saptea modificare

La art.88 indice 5, alin.(6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) Interviul consta in verificarea bunei pregatiri profesionale, a capacitatii de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, a rexistentei la stress, a conduitei morale ireprosabile, precum si a altor calitati specifice. La interviu participa procurorul sef sectie, cu drept de vot si un psiholog, care poate pune intrebari candidatilor.

A opta modificare

La art.88 indice 5, alin.(11 indice 1) se abroga. La art.88 indice 5, alin.(11 indice 2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (11 indice 2) Comisiile de concurs prevazute de art.88 indice 5 isi desfasoara legal activitatea in prezenta a cel putin 3 membri.

A noua modificare

La art.88 indice 8, alin.(1) lit.e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) exercitarea oricaror alte atributii prevazute de lege sau dispuse de conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Dispozitie tranzitorie:

In cauzele de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in care s-au dispus solutii anterior operationalizarii acesteia, in aplicarea dispozitiilor art.335, art.340 din Codul de procedura penala competenta apartine procurorului sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.