Adrian Toni Neacsu: ,,Mentalitatea din parchetele noastre nu corespunde valorilor procesului penal. Nu esti procuror ca sa trimiti in judecata oameni, ci oameni vinovati"
,,Nu exista niciun fel de dezbatere pe Justitie. Nu mai este vedeta.
Explicatia este: cele 2 mari partide care au condus tara sunt acum impreuna.
Justitia a fost folosita prea mult timp ca o ghioaga. Acum nu mai au impotriva cui s-o foloseasca. Daca aveam acum Parlament PSD si promova 10% din reglementarile actuale, erau in strada sute de mii de oameni.
Nu se vorbeste de procedura proasta si subiectiva de selectare a Procurorilor Sefi. Poate in an electoral se mai anima lucrurile. Lipsa de actiune lipseste si in interiorul Justitiei. Este o mare acalmie. Este esential ca publicul sa fie interesat de Justitia unei tari. (...) Pandemia a invatat politicienii ca este bine ca Justitia sa nu fie lasata prea libera.
In Republica Moldova, jumatate din judecatorii Inaltei Curti si-au dat demisia. Societatea controlata pare ca este mai bine adaptata la vremurile post-pandemice. Cand isi vor pierde si din libertatile lor, probabil vor suferi si cei din Justitie. Abia acum se discuta despre efectele Legilor Justitiei prin instante. Asociatiile profesionale ale magistratilor au fost distruse.
Pe impartirea puterii, Legile Justitiei ne-au intors pe vremea Rodicai Stanoiu. Acum presedintele instantei vine cu echipa sa, nu se mai da concurs. Nu este in regula sa intaresti atat puterea, ducand-o in zona discretionarismului.
Prin Legile Justitiei s-au introdus pensiile speciale pentru membrii CSM. S-a dat un mandat in alb ministrului Justitiei ca orice propune este bun", a declarat avocatul Adrian Toni Neacsu, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Fostul judecator si membru CSM a analizat in emisiune si procedura de selectie a procurorilor pentru sefiile marilor parchete, asa cum a fost gestionata de actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, dar si performantele Parchetului General si DNA, asa cum reies ele din bilanturile celor doua institutii, dar si din deciziile recente ale instantelor de judecata:
,,Cei care au condus in Ministerul Public trebuiau schimbati. Decizia de schimbare a sefilor DNA si PG este una strict politica. Dar cand o institutie nu functioneaza, cineva trebuie sa-si asume raspunderea. (...)
Sunt foarte multe persoane tarate nevinovate in instanta. Vorbim de drame umane, de oameni tinuti ani buni in Justitie degeaba. Nu ai cum sa nu vezi ca dosare care nu au ce sa caute in instante sunt acolo.
Aproape tot sistemul judiciar a fost infiltrat de o anumita ideologie. Exista ideea de a face Justitie cu orice chip. S-a inlocuit Justitia cu justitiarismul. Foarte multe dosare cu achitari se datoreaza modului cum procurorii vad lucrurile in tara aceasta. Nimeni nu discuta despre aceste achitari dezastruoase. Justificarea este ca altcineva este de vina: CCR.
Prescriptia inseamna tot vinovatia celor din parchete: au tinut dosarele in sertare. Dosarele erau tinute in fisete pentru a fi scoase la momentul oportun. Imi doresc ca Justitia sa dea atatea achitari cat este nevoie ca nevinovatii sa nu fie condamnati. Problema este la parchete: cum se ia decizia trimiterii nevinovatilor in judecata.
Filtrul si controlul in parchete nu mai functioneaza. Mentalitatea din parchetele noastre nu corespunde valorilor procesului penal. Nu esti procuror ca sa trimiti in judecata oameni, ci oameni vinovati. Sper sa avem o revigorare a judecatorilor, dorinta lor de a se indrepta spre probele din dosare. (...) Inteleg ca domnii Florenta si Voineag au pregatire profesionala buna.
Lipsa de procurori este masiva in momentul de fata. Dosarul Gigina al DNA este cea mai rusinoasa achitare. A fost o perioada cand Justitia si Politicul au lucrat mana in mana ca sa faca ordine.
Pericolul cel mai mare este scaderea increderii publice in sistemul judiciar. Solutia in cazul Gigina este scrisa totusi de un judecator.
Intre 2018-2022 se pare ca in Romania nu s-au facut dosare. Prescriptia trebuia aplicata asa cum a decis CCR. Tot sistemul judiciar a refuzat. CCR este cea mai buna scuza a procurorilor. Odata ce a intervenit prescriptia, clientii nu mai vor sa continue procesul penal. De la judecatoria Campina, magistratii au sesizat ditamai CJUE pe prescriptie.
Mare parte din dosarele prescrise de fapt erau achitari curate. Vedem inversunarea DNA de a nu aplica deciziile CCR. Oamenii au motive sa se sperie. Lucrurile s-au intr-un fel intr-o zi, in alta zi este altfel. In cazul Piturca, s-a intrat in precampania de reconfirmare la sefia DNA. Cred ca Crin Bologa oricum ar fi fost schimbat din functie, dintr-un calcul politic.
Numirile in fruntea parchetelor sunt exclusiv politice. (...) Inscrierea in concurs este de fenta. Vor sa credem ca a existat un concurs. Cele 2 persoane au fost agreate dinainte si apoi a fost un mic teatru. A fost un mic spectacol de opereta.
Procurorii nu s-au inscris pentru ca nu au crezut in seriozitatea procedurii. Nu a existat un proces serios de selectare, numirile procurorilor sunt politice. Klaus Iohannis s-a antepronuntat in numirea procurorilor. Sectia de procurori din CSM a fost avertizata sa dea un aviz pozitiv".
Adrian Toni Neacsu a explicat in emisiunea OFF/OnTheRecord, de pe Aleph News, si de ce crede ca PSD va refuza ministerul Justitiei la rocada premierilor, dar si care sunt cele mai acute probleme ale sistemului judiciar in aceasta perioada:
,,Presupun ca ministerul Justitiei va fi un cui al lui Pepelea. PSD nu va lua ministerul Justitiei pentru ca este cartoful fierbinte.
Nu stiu ce se mai poate strica in Justitie din ceea ce este foarte stricat. Legile Justitiei din 2022 sunt mai proaste decat cele din 2018.Justitia ar trebui sa ofere echilibru intr-o societate iar pentru asta ea trebuie sa fie credibila. (...) Justitia a parasit acel echilibru si s-a ideologizat.
Trebuie sa fii judecator si atat. Nu judecator reformist. O alta problema majora este lipsa de judecatori si procurori. Trebuie oprita hemoragia iesirilor la pensie din Justitie. Se doreste o intinerire foarte rapida a Justitiei.
Nu stiu daca ce se intampla este bine pentru sanatatea sistemului nostru judiciar. Strategia de resurse umane nu mai exista, ar fi trebuit facuta de Ministerul Justitiei cu CSM. CSM nu indrazneste sa mai spuna ceva care sa deranjeze factorul politic.
Pensiile magistratilor sunt nejustificate, extraordinar de mari. Trebuie sa existe o solutie pentru cei care vor sa-si conserve avantajele pe cadrul actual. Achitarile de acum sunt date de aceasta generatie care pleaca si care are experienta profesionala".
Sursa : www.mediafax.ro