16 iun 2018 - Judecătorii

Toti judecatorii Asociatiei Magistratilor din Romania, din Cluj, au demisionat. Instanta a dizolvat filiala

Asociaţia Magistraţilor din România - filiala Cluj a fost dizolvată, deoarece toţi judecătorii din acest judeţ au demisionat din organizaţie, pentru a se dezice de acţiunile acesteia din ultimul an, a spus fostul membru CSM, Cristi Danileţ. Instanţa a admis cererea de dizolvare la finele lui mai.

,,In anul 2003 eram ales de colegii judecatori in comitetul director al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) filiala Cluj. A fost cea mai activa filiala: in doi ani de zile am modificat statutul asociatiei mama, am luat personalitate juridica proprie pe filiale, am condus comisia de legislatie de la nivel central care a cerut independenta justitiei si modificarea legilor conform standardelor internationale. Demersurile ulterioare pe sustinerea independentei procurorilor si pe etica profesionala au fost greu de egalat. Trei membri ai acestei organizatii au ajuns membri CSM: Alexandrina Radulescu, subsemnatul si Andrea Chis. Acum, in 2018, AMR Cluj tocmai s-a dizolvat. Toti judecatorii din judetul Cluj ai acesteia au demisionat pentru a se dezice de actiunile AMR din ultimul an", a scris judecatorul Cristi Danilet pe Facebook.

Cererea de dizolvare a filialei Iasi a fost admisa, la finele lunii mai, de catre magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca.

In ultima perioada, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) s-a exprimat public in legatura cu modificarile legislative. Ultimul astfel de demers a fost saptamana trecuta, cand Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si AMR au facut un apel tuturor persoanelor interesate sa constientizeze ca problemele din justitie se rezolva institutional, prin proceduri legale, si nu in strada.

"Dupa ce de peste 10 ani justitia a fost afectata de protocoale si hotarari secrete, de campanii electorale focusate pe justitie, de "telejustitie" si bilanturi triumfaliste ale luptei anticoruptie, nu putem sta pasivi vazand ca se trece acum la justitia "populara", unde problemele justitiei se vor rezolvate in strada, numarand protestarii pro sau contra unei teme ce priveste justitia. Experienta din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea - atat pentru justitie, cat si pentru societate si clasa politica - a acestui mod de abordare populist al justitiei", au transmis UNJR si AMR printr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Asociatiile de magistrati au mai precizat ca este inacceptabil ca persoane ce ocupa functii de conducere la varful statului roman sa isi foloseasca influenta pentru a pune presiune asupra judecatorilor chemati sa solutioneze cauze in care acestia sunt judecati.

"Justitia se confrunta in prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete si abuzuri, la supraincarcarea instantelor si parchetelor, legislatie incoerenta, bugete insuficiente si deficit de personal. Este legitim ca societatea si cetatenii sa fie preocupati de aceste probleme, insa fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, vazand ce a functionat bine si corectand ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, insa, nu se poate face decat discutand rational, profesionist si institutional", transmit asociatiile de magistrati.

UNJR si AMR atrag atentia ca nu politizarea disfunctionalitatilor din justitie va conduce la solutionarea lor si fac apel catre autoritatile "care vor cu adevarat o justitie independenta" sa dialogheze interinstitutional in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru imbunatatirea actului de justitie.

Sursa : www.mediafax.ro