05 iun 2018 - Judecătorii

Toni Grebla: Este un demers care exprima disperarea care i-a cuprins pe judecatorii CCR

Toni Greblă, fost judecător CCR, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că demersul magistraţilor Curţii Constituţionale de a sesiza forurile europene cu privire la atacurile asupra instituţiei după decizia ce o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, arată disperarea magistraţilor.

"Este un demers care exprima disperarea care i-a cuprins pe judecatorii Curtii in legatura cu desfasurarea activitatilor si din acest punct de vedere este de neconceput sa existe o astfel de presiune concertata din partea institutiilor, autoritatilor si a factorilor politici din tara cu privire la instigarea cetatenilor si instigarea presedintelui in a nu respecta decizia Curtii Constitutionale. Este un precedent foarte periculos care ne va marca pentru o perioada viitoare relativ indelungata. Eu sper ca institutional sa reactioneze Curtile Constitutionale europene si in primul rand presedintele Romaniei sa inteleaga ca un stat functioneaza normal in momentul in care regulile dupa care el functioneaza sunt respectate in primul rand de cei chemati sa vegheze respectarea lor. Sa stiti ca sunt la curent cancelariile europene cu scoaterea din spectrul politic romanesc actual si declaratiile iresponsabile facute de unii politicieni sau unii care lucreaza in mediul administrativ sau chiar judiciar ii fac probabil sa se cruceasca de ce pot sa spuna. Pentru ca este pentru prima data cand fatis in Romania autoritatile statului sunt indemnate sau sunt parte a unui demers de nerespectare a unei decizii a instantei constitutionale", a declarat Toni Grebla, fost magistrat CCR, pentru MEDIAFAX.

Curtea Constitutionala a decis marti sa sesizeze Comisia de la Venetia, Secretarul General al Consiliului Europei si Presedintele Conferintei Curtilor Constitutionale Europene in legatura cu atacurile impotriva CCR, dupa decizia care o vizeaza pe Kovesi.

Sursa : www.mediafax.ro