05 mai 2018 - Judecătorii

Toader merge sa-i convinga personal pe judecatorii CCR ca Iohannis trebuia sa o revoce pe Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că va merge personal la Curtea Constituţională pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului, în cazul refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Tudorel Toader a declarat ca premierul Viorica Dancila i-a solicitat sa mearga personal la CCR pentru a sustine punctul de vedere al Guvernului.

,,Da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier si sigur m-a solicitat ca eu sa sustin cele statuate, cele stabilite in sesizare", a spus Toader.

Intrebat care este argumentul forte pe care il va invoca, ministrul Justitiei a raspuns: ,,neconstitutionalitatea comportamentului si crearea unui blocaj institutional intre presedintele Romaniei, pe de o parte, ministrul Justitiei, parte a Guvernului, in acelasi timp".

De asemenea, intrebat daca presedintele Klaus Iohannis a incalcat Constitutia in acest caz, Toader a spus ca cea care va decide va fi Curtea Constitutionala.

,,Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Din 2003 pana astazi sunt 15 ani de cand exista competenta Curtii de a solutiona astfel de conflicte si multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sanctionarea partii care a generat, determinat conflictul. Sa nu ma intrebati atunci de ce am solicitat printre cele 20 de motive in cazul dnei Kovesi incalcarea Constitutiei, faptul ca a generat, a provocat cele trei conflicte, din care doua pronuntate de Curte, iar in unul Curtea in considerente a aratat care e conduita de urmat de catre DNA, pentru ca acolo este vorba despre o incalcare repetitiva a Constitutiei. A fost vorba de trei conflicte intr-un interval de timp foarte scurt, ceea ce inseamna ca avem o alta premisa, o alta ipoteza prin raportarea autoritatii la Constitutie", a spus Toader.

Totodata, ministrul a fost intrebat daca stie de vreo intentie a coalitiei de guvernare de a-l suspenda pe presedinte Ioahnnis daca CCR va valida teoria Guvernului.

,,Eu pot sa emit ipoteze cu privire la competentele mele de ministru al Justitiei. Dupa aceea, sa asteptam sa vedem ce decizie va pronunta Curtea, va admite sau va respinge. Vedem considerentele. Daca va admite, nu este in competenta mea ca ministru sa abordez macar acest subiect. Este in competenta liderilor aliantei majoritare de la guvernare", a mai spus Tudorel Toader.

Guvernul a sesizat Curtea Constitutonala in cazul refuzului presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Sursa : www.gandul.info