25 mar 2019 - Judecătorii

Judecatorii s-au pronuntat in cazul studentului ucis de poarta de la intrarea in Timisoara: A fost modernizata ilegal

Curtea de Apel Timişoara a decis că poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului, care a ucis un student în timpul furtunii puternice din toamna anului 2017, a fost modernizată fără a fi respectată legea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primaria Timisoara a pierdut, in ultimul an si jumatate, doua procese cu Inspectoratul de Stat in Constructii. Asta dupa ce reprezentantii municipalitatii au contestat procesele verbale intocmite de inspectori cu privire la modul in care a fost modernizata poarta de intrare in Timisoara de pe Calea Lugojului, care a ucis un student in timpul furtunii puternice din toamna anului 2017.

Concret, Primaria Timisoara a contestat amenda primita din partea Inspectoratului de Stat in Constructii, in valoare de 40.000 de lei, dupa ce s-a constatat ca lucrarile la poarta au fost facute fara a fi respectate prevederile legale.

,,Prin procesul incheiat de paratul ISC, s-a constatat emiterea cu nerespectarea prevederilor legale, in baza unei documentatii incomplete, a Autorizatiei de construire nr. 1407/24.10.2014, emisa pentru <>. S-a retinut de catre organul de control ca autorizatia a fost emisa in baza unei documentatii incomplete, elaborata in neconcordanta cu prevederile certificatului de urbanism nr. 3564/15.10.2014, ale continutului-cadru al documentatiei tehnice - pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care nu contine avizele si acordurile legale necesare si nu este verificata potrivit legii", scrie in sentinta Tribunalului Timis.

Recent, judecatorii Curtii de Apel Timisoara au decis sa respinga contestatiile Primariei si sa mentina sentinta Tribunalului Timis, care arata ca poarta de intrare in oras a fost modernizara fara a fi respectate prevederile legale.

,,Respinge recursul formulat de recurentii - reclamanti Municipiul Timisoara, reprezentat prin primar, primarul Municipiului Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara impotriva sentintei civile nr. 872/21.05.2018, pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 861/30/2018, in contradictoriu cu intimatul-parat Inspectoratul de Stat in Constructii", scrie in solutia Curtii de Apel Timisoara.

Sentinta este definitiva.

Pe de alta parte, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat, luni, ca a fost o "superficialitate" in modul de desfasurare a lucrarilor la poarta de intrare de pe Calea Lugojului.

,,Cei care au gresit trebuie sa raspunda de greselile pe care le-au facut. Era, intr-adevar, de asteptat, dupa cum aratau anumite lucruri intamplate, sa se ajunga la aceasta concluzie pentru ca o anumita superficialitate s-a constatat in modul de derulare a lucrurilor. Pareau anumite inadvertente. Eu nu am abilitarea sa spun ca erau ilegalitati sau nu, dar anumite inadvertente in derularea lucrurilor erau evident ca s-au petrecut. Asta nu inseamna ca s-a prabusit poarta de pe Calea Lugojului din astfel de cauze. Legalitate insemmna una, inadvertenta inseamna alta. Eu nu pot sa spun decat ca mie mi s-au adus toate garantiile de legalitate si ca eu nu am cerut niciodata, nimanui, sa faca ceva ilegal", a afirmat Nicolae Robu.

Cinci persoane si-au pierdut viata, in septembrie 2017, in judetul Timis, in timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit intr-un parc din Buzias, dupa ce un copac a cazut peste ele, o femeie a decedat la gradina zoologica din Timisoara, fiind lovita de o creanga, iar un tanar de 24 de ani a murit dupa ce masina in care se afla a fost strivita de poarta de intrare in oras, de pe Calea Lugojului.

Opt persoane, printre care Nicolae Robu si alti angajati din cadrul Primariei Timisoara, sunt suspecti intr-un dosarul penal deschis de procurori dupa ce poarta de intrare s-a prabusit.

Poarta a fost construita in urma cu 37 de ani si modernizata in urma cu peste doi ani, lucrare pentru care Primaria Timisoara a platit unei firme locale peste 50.000 de euro. Tanarul care a murit strivit de poarta de la intrarea in Timisoara se numea Vlad Baici si era student in ultimul an la Facultatea de Medicina Dentara.

In luna octombrie a anului trecut, a fost realizata si o expertiza tehnica in cazul prabusirii portii de intrare in Timisoara, de pe Calea Lugojului, la solicitarea Inspectoratului de Stat pentru Constructii, care arata faptul ca aceasta a cazut pentru ca "nu s-au luat masurile de siguranta necesare".

Sursa : www.mediafax.ro