21 mai 2020 - Judecătorii

Judecatorii CSM au respins sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica emiterea mandatelor de siguranta nationala

Sectia pentru judecatori a CSM a respins solicitarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina de a sesiza Inspectia Judiciare sa verifice daca a fost sau nu respectata legea la Inalta Curte de Casatie si Justitie atunci cand au fost emise mandate de siguranta nationala.

,,Am formulat solicitarea pornind de la hotararea plenului CSM din 2019 in care se arata ca practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauzele cu judecatori (...) au aratat forme de presiune ale acestora cu consecinte directe", a spus judecatoarea Evelina Oprina la sedinta din CSM.

Potrivit magistratului, controlul ar fi vizat exclusiv modul in care judecatorii de la Inalta Curte au respectat dispozitiile Legii 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei in perioada 04.02.2019 - la zi.

,,Demersul nu trebuie vazut ca reprezentand un atentat la instanta suprema si la judecatori - ci, dimpotriva, un demers legitim si necesar. (...) Este de dorit chiar sa suprimam toate discutiile si suspiciunile care planeaza in spatiul public. Atat imaginea instantei supreme si a judecatorilor, cat si a sistemului sa nu fie afectat", a mai spus Oprina.

Decizia de respingere a solicitarii celor doua judecatoare a fost luata de Sectie cu 6 voturi la 5.

Sursa : www.mediafax.ro