25 apr 2018 - Judecătorii

Dosarul lui Liviu Dragnea. Judecatorii cer DNA-ului lamuriri asupra implicarii SRI in dosarul DGASPC. Nou termen pentru incheierea procesului

La termenul de miercuri din dosarul DGASPC, în care Liviu Dragnea este acuzat de fapte de corupţie, doi avocaţi, între care şi cel al Bombonicăi Prodana, au cerut înaintarea unei adrese către DNA pentru a oferi lămuriri privind implicarea SRI în această cauză. Instanţa a aprobat cererile.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu s-a prezentat la procesul de la instanta suprema.

,,Avem o cerere care consta in a se efectua o adresa catre PICCJ - DNA structura centrala, prin care sa se solicite unitatii de parchet in ce a constat cooperarea intre SRI si DNA in instrumentarea prezentului dosar. (...) Am o adresa in care procurorul-sef al DNA spune ca beneficiar secundar este UM 9060 Alexandria, Unitatea Militara. (...) In baza protocolului, se creaza echipe operative comune, SRI acorda procurorilor asistenta tehnica de specialitate. (...) Daca se va demonstra ca a fost incalcat principiul loailitatii administrarii probelor, apararea poate cere eliminarea din dosar a tuturor mijloacelor de proba administrate prin incalcarea principiilor", a spus, la instanta suprema, avocatul Floarei Alesu, inculpata in acest dosar.

Apararea a mai subliniat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a acceptat deja solicitari similare in dosarul Gala Bute sau cel al Alinei Bica.

,,Solicitam si noi acelasi lucru", a spus, la randul sau, avocatul Toni Neacsu, in apararea Bombonicai Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea.

Instanta suprema a aprobat solicitarile avocatilor, procurorii DNA urmand sa spuna daca a existat o cooperare intre Directie si SRI, sa indice inceputul colaborarii acestei colaborari, sa specifice in ce anume, concret, a constat aceasta cooperare, daca exista alte documente in custodia institutiilor in acest sens si, daca e cazul, acestea sa fie inaintate judecatorilor.

Magistratii Instantei Supreme au stabilit un nou termen pentru data de 15 mai si le-au solicitat avocatilor sa pregateasca pentru atunci concluziile pe fond.

Potrivit procurorilor, "in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, cu intentie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. In realitate cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma".

Astfel, precizeaza DNA, persoanele angajate formal au primit in total suma de 108.612 lei, suma cu care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman s-a constituit parte civila in procesul penal. Si fosta sotie a liderului PSD este judecata in aceasta cauza.

In ceea ce o priveste pe Bombonica Prodana, procurorii spun ca "in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, in calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei si in calitate de sef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin incalcarea cu stiinta atributiilor de serviciu, desi a cunoscut faptul ca doua subordonate, incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului, nu a intreprins niciun demers de sanctionare a persoanelor respective".

Sursa : www.mediafax.ro