11 iun 2018 - Judecătorii

Contestatia la executare a pedepsei a tortionarului Alexandru Visinescu va fi judecata de Judecatoria Sectorului 1

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, luni, să trimită către Judecătoria Sector 1 dosarul în care torţionarul Alexandru Vişinescu cere din nou să fie eliberat din penitenciar, acesta fiind condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

,,Admite exceptia de necompetenta materiala a acestei instante. Declina competenta de judecare a contestatiei la executare formulate de contestatorul VISINESCU ALEXANDRU in favoarea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti - Sectia Civila. Constata ivit un conflict negativ de competenta si sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea solutionarii acestuia. Fara cale de atac", se arata in decizia instantei.

Alexandru Visinescu a mai cerut, in urma cu cateva luni, sa fie eliberat din inchisoare pe motive medicale, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a respins definitiv aceasta solicitare.

Alexandru Visinescu a fost incarcerat in februarie 2016, dupa ce judecatorii instantei supreme au decis condamnarea definitiva a acestuia la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, acesta, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

In perioada in care la conducerea Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost Alexandru Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate, a aratat Parchetul instantei supreme.

"Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din 1967, erau fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL, fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive, foste cadre de conducere dupa 23 August 1944, foste cadre MAI dupa 23 August 1944, fosti conducatori ai diverselor secte religioase si alte cazuri mai izolate. Regimul impus de Visinescu in Penitenciarul Ramnicu Sarat nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea zece ani.

"Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic", au precizat procurorii.

Din documentele studiate de anchetatori au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in mandatul lui Visinescu.

Sursa : www.mediafax.ro