12 dec 2019 - Judecătorii

Conflictul juridic dintre CSM si Ministerul Justitiei, dezbatut astazi de judecatorii Curtii Constitutionale

CCR va dezbate, joi, conflictul juridic de natură constituţională între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Ministerul Justiţiei, sesizat în perioada în care ministru era Ana Birchall. Judecătorii Curţii au amânat, miercuri, pronunţarea asupra sesizării.

Este pentru a doua oara cand magistratii Curtii Constitutionale amana o pronuntare asupra obiectiei privind un posibil conflict intre CSM si Ministerul Justitiei.

Pe 12 noiembrie, in cadrul prezentarii punctele de vedere la sedinta CCR, Alexandru Stan, director in cadrul Ministerului Justitiei, a declarat despre presupusul conflict cu CSM ca este unul "artificial" in care institutia reclamanta nu doreste solutionarea.

La intrunirea CCR, unde a fost prezent si fostul ministru al Justitiei Ana Birchall, Consiliul nu a trimis un reprezentant.

Ana Birchall a dorit sa-si prezinte punctul de vedere personal in conflict insa cererea ei nu a fost admisa de judecatorii CCR, care au constatat ca nu mai are calitatea de ministru al Justitiei.

Reprezentantul Ministerului Justitiei a declarat ca CSM nu prezinta solutii de rezolvare a conflictului de natura constitutionala pe care institutia il reclama in cerere.

Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost reprezentat in cadrul sedintei CCR unde au fost expuse punctele de vedere cu privire la cererea de solutionare a conflictului de natura constitutionala.

Lia Savonea, presedintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict intre Consiliu si actiunile Anei Birchall - la acea vreme ministrul al Justitiei.

Cererea transmisa de Lia Savonea catre CCR este motivata de urmatoarele chestiuni:

1. ,,Ingerinta grava a ministrului Justitiei, Ana Birchall, in activitatea de urmarire penala desfasurata de procurori. 2. Acte de subminare a independentei justitiei din Romania prin negocierea unei ,,foi de parcurs" privind statul de drept cu reprezentantul unui stat strain, conturand perceptia ca problemele justitiei din Romania nu sunt gestionate de organismele constitutionale abilitate ci de anumiti factori externi. 3. Actiuni repetate de decredibilizare si blocare a activitatii CCR, autoritate de rang constitutional, cu rol bine configurat in arhitectura statului de drept din Romania.

Sursa : www.mediafax.ro