21 iun 2018 - Judecătorii

Alegerile pentru Primaria Chisinau, anulate de Judecatorie

Judecătoria Chişinău a anulat, marţi seară, alegerile locale anticipate organizate pe 3 IUNIE pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de ANDREI NĂSTASE.

Partidul Socialist ceruse instantei sa declare nule alegerile locale anticipate desfasurate in 3 iunie, argumentand ca Andrei Nastase, liderul Platformei Demnitate si Adevar (centru-dreapta), a organizat actiuni electorale in ziua celui de-al doilea tur de scrutin.

"Pentru mafie, nu conteaza votul cetatenilor. Este o decizie arbitrara, cu incalcarea flagranta a legii, pentru care aceasta judecatoare trebuie sa faca puscarie," a declarat Andrei Nastase. "Vom contesta hotararea la Curtea de apel. Simbolistica acestui gest este dincolo de o simpla ilegalitate. Acesti indivizi isi bat joc de noi ca natie, ca societate. Republica Moldova nu e feuda lui Plahotniuc, care a comandat aceasta hotarare. Nu este mosia acestor indivizi certati cu legea. Oameni buni, trebuie sa ne desteptam cu totii. Va trebui sa iesim la proteste, pentru ca ceea ce au aplicat acum vor aplica si in alegerile parlamentare. O banda de criminali conduce acum Republica Moldova. 27 de ani de umilinte pentru acest popor, pentru aceasta tara e mai mult decat suficient. (...) Va invit sa fim uniti, sa fim puternici. Sa ne pregatim de proteste cu o amplaore cat mai mare, dar sa o facem civilizat, respectand rigorile legii."

Socialistul Ion Ceban, contracandidatul lui Andrei Nastase in alegerile anticipate, anunta o conferinta de presa in care isi va explica pozitia, dar atrage atentia ca motivul pentru care partidul sau solicitase invalidarea scrutinului a fost sprijinul din afara tarii primit de Nastase in campania electorala, nu doar neregulile din ultima zi. "Daca judecata va constata ca suportul direct al politicienilor straini de care a beneficiat Nastase nu constituie o incalcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialistilor sa beneficieze la rindul lor, in alegerile parlamentare de sustinerea politicienilor din strainatate, inclusiv din Federatia Rusa," scrie Ceban pe Facebook.

"Astazi, justitia controlata de Plahotniuc a luat cea mai criminala decizie la adresa democratiei din Moldova - a calcat in picioare optiunea libera si democratica a cetatenilor," a declarat Maia Sandu, fostul candidat al Opozitiei in alegerile prezidentiale din 2016, castigate de Igor Dodon. "Astazi ei au scuipat si au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai ramas de pret - votul nostru.Prin decizia fara precedent de astazi Plahotniuc vrea sa ne arate ca lui nu-i pasa de oameni! Ca el decide in aceasta tara - decide cine castiga si cine pierde. Noi insa ne vom apara votul, pentru ca e unica arma care ne-a ramas impotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor - ne vom apara votul cu orice pret!"

"Nebunie totala. Doua state capturate de fratia penala Dragnea-Plahotniuc," este de parere deputatul USR Matei Dobrovie. "Democratia a fost suspendata si in Republica Moldova si in Romania. La noi s-au votat ieri modificari ale Codului De Procedura Penala cu dedicatie pentru liderii majoritatii parlamentare, la ceas de noapte. Tot noaptea ca hotii, justitia controlata de oligarhul Plahotniuc a invalidat azi alegerile pentru primaria Chisinau. Asta in conditiile in care nu au fost raportate incidente majore care ar fi pututinfluenta rezultatele scrutinului."

"Numele judecatoarei moldovence de sharia, pentru posteritate: Rodica Berdilo," scrie pe Facebook Sorin Ionita, directorul Expert-Forum. "Ma intreb cu ce filmare o are la mana Plahotniuc, ca sigur nu-i pe dragoste impartasita, ca la PSD cu Dorneanu. E pe case, masini, terenuri, cumetri cu conturi in Elvetia, miliarde rusesti spalate prin tribunale moldovenesti, amenintari cu drujii din Tyraspoleis si alte asemenea."

Istoricul Octavian Ticu, cercetator la Academia de Stiinte a Moldovei, atrage atentia ca "frica regimului este atat de mare, incat a ucis chiar vaca sacra a democratiei - votul, ca principiul suprem de reprezentativitate. Dincolo de aceasta linie rosie nu mai exista cale de intoarcere!"

Nastase a castigat turul doi al alegerilor din Chisinau la o diferenta de 12.644 de voturi fata de Ion Ceban. Functia de primar interimar al Chisinaului va fi asigurata de Ruslan Codreanu pana la noul scrutin, care va avea loc in 2019.

Sursa : www.gandul.info