05 iun 2018 - Judecătorii

Adrian Coman, despre cazul Coman-Hamilton: Judecatorii europeni ne-au recunoscut ca familie

După ce judecătorii Curţii de Justiţie a Uninii Europene au hotârât, luni, că noţiunea „soţ”, în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor Uniunii, cuprinde soţii de acelaşi sex, Adrian Coman, parte a cazului „Coman –Hamilton” se arată încântat de decizie.

,,Acum putem privi in ochii oricarui functionar public din Romania si din intreaga UE, avand certitudinea ca relatia noastra de familie ramane la fel de valoroasa si la fel de relevanta, indiferent de tara in care traim in Uniunea Europeana. Suntem fericiti ca judecatorii europeni ne-au recunoscut ca familie, si multumim tuturor celor care ne-au sustinut - pe noi si, indirect, pe toate celelalte familii intr-o situatie similara. Astazi a castigat demnitatea umana," a declarat, marti, Adrian Coman, prin intermediul unui comunicat al Asociatiei ACCEPT.

Dupa decizia CJUE de marti, cauza familiei Coman-Hamilton se intoarce pe masa judecatorilor constitutionali din Romania. CCR a solicitat opinia CJUE in noiembrie 2016, in cadrul unei proceduri numite trimitere preliminara, prin care dorea sa inteleaga din partea judecatorilor europeni daca sotii de acelasi sex au drepturi in baza directivei privind libera circulatie.

,,CJUE raspunde fara ezitare intrebarii ridicate de judecatorii constitutionali: toate familiile, indiferent de orientarea sexuala a partenerilor, au drepturi egale in domeniul liberei circulatii. CCR are acum obligatia sa respecte decizia CJUE si sa constate faptul ca Adrian si Clai sunt o familie. Decizia nu obliga Romania sa introduca casatoria intre persoane de acelasi sex, ci obliga doar la recunoasterea unor efectele juridice ale unei relatii deja inregistrate, cum ar fi dreptul de stabilire al resedintei in Romania pentru Clai, care este cetatean american" a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care i-a reprezentat pe petenti la CCR si CJUE", se mai arata in comunicatul ACCEPT.

Reprezentantii ACCEPT mai spun ca in urma deciziei de astazi, CCR ar trebui sa declare neconstitutionala interdictia din Codul Civil, privind recunoastere casatoriilor incheiate intre persoane de acelasi sex in afara Romaniei.

,,Atat tara noastra, cat si Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania si Letonia, vor fi obligate sa adopte masuri prin care sa asigure libera circulatie a cetatenilor UE si a familiilor lor formate din persoane de acelasi sex - sa acorde dreptul de sedere ca soti si sa asigure un set minimal de drepturi. Asta se poate realiza doar prin adoptarea unei legislatii clare, predictibile si unitare in privinta protectiei juridice a cuplurilor de acelasi sex," a declarat Romanita Iordache, expert jurist in domeniul nediscriminarii si vice-presedinta ACCEPT.

Adrian Coman si Clai Hamilton s-au cunoscut in 2002 la New York si au format un cuplu stabil timp de opt ani. In 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, in Bruxelles. Un an mai tarziu, cei doi au decis sa se casatoreasca in Belgia. In 2012, Adrian Coman si-a incheiat contractul la Parlamentul European si a inceput sa isi caute de lucru in Belgia si Statele Unite, luand in calcul si varianta de a veni in Romania, unde avea parinti, rude si prieteni. A mers la Consulatul Romaniei din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de casatorie, lucru necesar pentru a cere rezinta in Romania pentru partenerul sau.

Adrian Coman, Clai Hamilton si Asociatia ACCEPT au fost audiati de Marea Camera a CJUE pentru stabilirea definitiei termenului ,,soti" in legislatia europeana privind libera circulatie pe teritoriul UE in data de 21 noiembrie 2017. Cazul a ajuns pe masa judecatorilor europeni dupa ce opinia lor a fost solicitata de Curtea Constitutionala a Romaniei, pentru a stabili daca articolele din Codul Civil care interzic recunoasterea casatoriilor gay incheiate in afara Romaniei sunt constitutionale sau nu.

Notiunea ,,sot", in sensul dispozitiilor dreptului Uniunii privind libertatea de sedere a cetatenilor Uniunii si a membrilor familiilor lor, cuprinde sotii de acelasi sex, se arata in decizia de luni a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, ca urmare a cazului Coman-Hamilton.

foto: youtube.com

Sursa : www.gandul.info