08 iul 2022 - ICCJ

UEFA si FIFA se vor confrunta cu Superliga in cadrul unei audieri la instanta suprema a UE

Organismele de fotbal UEFA şi FIFA vor încerca săptămâna viitoare să convingă instanţa supremă din Europa că au dreptul de a împiedica cluburile să se alăture unei ligi separatiste şi de a penaliza jucătorii, într-un caz care poate pune capăt monopolui acestora asupra fotbalului, relatează Reuters.

Disputa dintre UEFA, FIFA si Superliga europeana are ramificatii pentru alte sporturi, cluburi si jucatori care se intereseaza de contractele profitabile oferite de organismele rebele si care spera sa incaseze bani in timpul carierelor relativ scurte.

Anuntata in luna aprilie a anului trecut, Superliga europeana s-a prabusit in mai putin de 48 de ore, dupa ce un protest al fanilor, al guvernelor si al jucatorilor a fortat Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milano si Atletico Madrid sa se retraga.

Cu toate acestea, Real Madrid, Barcelona si Juventus au ramas pe pozitii. Superliga a depus plangere la un tribunal spaniol, care a cerut ulterior indrumari de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul in Luxemburg.

Se analizeaza daca anumite prevederi din statutele FIFA si UEFA, care le permit sa blocheze evenimente rivale, sunt conforme cu normele UE in materie de concurenta impotriva companiilor sau organismelor care abuzeaza de pozitia lor dominanta.

CJUE va trebui, de asemenea, sa decida daca amenintarea celor doua organisme de a interzice cluburilor si jucatorilor sa participe la Superliga sau de a le interzice sa participe la meciurile echipelor nationale reprezinta un abuz de putere.

Drepturile mediatice ale UEFA si FIFA asupra competitiei reprezinta, de asemenea, o alta problema pentru Curte in timpul audierilor din 11-12 iulie. O hotarare este asteptata abia anul viitor sau mai tarziu.

UEFA a declarat anterior ca ramane increzatoare in pozitia sa in toate jurisdictiile relevante. ,,Suntem increzatori ca Curtea Europeana de Justitie va interpreta in mod corespunzator legislatia UE in materie de concurenta si precedentele existente", a declarat un reprezentant al Superligii.

,,Este timpul pentru schimbari in sistem" a spus Mark Orth, de la firma de avocatura MEOlaw.

,,Actuala pozitie de monopol a federatiilor sportive, care nu este contestata de concurenta, ci fortificata prin dispozitii de exclusivitate, care impiedica aparitia oricarui tip de concurenta, este sursa a numeroase evolutii daunatoare in lumea sportului", a spus el.

,,Problema proprietatii drepturilor de difuzare este decisiva in fiecare sport si decide relatia dintre federatie si club", a mai spus Orth.

Mai mult de 20 de tari europene si Comisia Europeana sustin UEFA si FIFA.

Cazul este C333/21 European Superleague Company.

Sursa : www.mediafax.ro