22 oct 2019 - ICCJ

Toni Neacsu, indignat de haosul de la ICCJ

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) si-a exprimat luni, 21 octombrie 2019, indignarea legata de haosul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Luarea de pozitie a fostului judecator vine in contextul in care mai multe completuri de la ICCJ nu respecta doua decizii pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei: cea legata de Completurile de 5 compuse nealeatoriu si cea privind completurile nespecializate in materie de coruptie.

Si nu este doar atat:

aceste completuri de la Inalta Curte au intrebat Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca este sau nu obligatoriu a respecta deciziile CCR. Intre timp, completurile supreme pronunta decizii diametral opuse in cauze similare.

Postarea de pe Facebook a lui Toni Neacsu:

„Spectacolul haotic de la ICCJ este dovada ca instanta suprema si-a pierdut busola.

Rolul constitutional al ICCJ este tocmai unificarea practicii judiciare (art. 126 alin. 3 din Constitutie), iar nicidecum adancirea confuziei prin decizii vadit contrare. Dupa ce in doua randuri Curtea Constitutionala a sanctionat aspru instanta suprema pentru incalcarea spiritului Constitutiei (in problema completelor de 5 si de 3), aceasta deraiaza acum si de la singurul sau rol recunoscut prin Constitutie.

E foarte bine ca presa publica componenta completelor care dau solutii total diferite pe aceeasi problema (simpla) de drept - ideal ar fi sa se identifice si identitatea voturilor minoritare - pentru ca astfel noi practicienii putem avea o cat de mica predictibilitate: vom sti cand mergem acolo ce solutie vom primi dupa persoanele care intra in complet.

Reamintesc paradoxul suprem de care am avut parte tot anul acesta in dosarul DGSAPC Teleorman (Dragnea).

Desi partile din acest dosar sunt cele care au invocat primele, chiar ca motiv de apel, nelegala compunere a completelor de 3 judecatori prin lipsa specializarii, prin simplul fapt ca ICCJ a insistat sa se pronunte inaintea CCR, decizia acesteia din urma prin care constata nelegalitatea completelor de 3 judecatori in perioada 2003-2019 se aplica tuturor, chiar daca nu au invocat problema, mai putin acestui dosar. Model de justitie distribuita in mod egal si nepartinitor”.

Sursa : www.juri.ro