11 apr 2019 - ICCJ

Sefa ICCJ i-a luat la intrebari pe presedintii curtilor supreme din UE privind constituirea completelor de judecata (Documentul)

Lumea Juridica.ro prezinta chestionarul adresat de Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de Cristina Tarcea (foto) presedintilor curtilor supreme din Uniunea Europeana privind modalitatea de constituire a completelor de judecata.

“Care este modalitatea de stabilire a completelor de judecata la nivelul instantei dumneavoastra: 1) prin tragere la sorti, sau 2) printr-o decizie a presedintelui instantei?”, a fost intrebarea adresata de ICCJ. La intrebarea ICCJ au raspuns curtile supreme din 24 de tari, printre care Croatia, Lituania, Irlanda, Germania, Belgia, Finlanda, Austria sau Marea Britanie. Iata raspunsurile celor 24 de curti supreme din Uniunea Europeana:

Raspuns Croatia: “In cadrul Curtii Supreme a Republicii Croate, ca de altfel in cadrul tuturor celorlalte instante de la nivelurile inferioare, componenta completelor de judecata din instanta este stabilita in prealabil prin Planul anual de activitate, care este prezentat de presedintele instantei la incheierea anului precedent pentru anul urmator in cadrul adunarii generale a judecatorilor. Judecatorii au dreptul de a-si exprima opiniile cu privire la planul propus, care nu este obligatoriu, insa dupa aprobarea acestuia, acestia pot depune o plangere la presedintele instantei de la nivel superior si, in cazul Curtii Supreme, catre adunarea generala a tuturor judecatorilor instantei. Decizia pronuntata cu privire la o astfel de plangere este definitiva. In conformitate cu Legea privind instantele de judecata, ministrul justitiei emite asa-numitul Cod de reguli, care cuprinde toate regulile posibile referitoare la aspectele organizatorice si la functionarea curenta a tuturor instantelor. Printre acestea se numara o regula referitoare la repartizarea anuala a sarcinilor (Planul anual de activitate), in care se prevede detaliat modalitatea de indeplinire, continutul acestora etc. Astfel, s-ar putea spune ca aceasta este prevazuta prin statut in baza legii”.

Raspuns Lituania: “Ca raspuns la intrebarea dumneavoastra, as dori sa va informez ca completele de judecata din cadrul Curtii Supreme din Lituania sunt alcatuite in mod aleatoriu, prin utilizarea mijloacelor electronice. Dosarele sunt impartite si completele de judecatori din cadrul Curtii Supreme din Lituania sunt formate in conformitate cu Regulile privind repartizarea dosarelor si formarea completelor in cadrul Curtii Supreme din Lituania. Aceste reguli sunt aprobate printr-un ordin al presedintelui Curtii Supreme si urmaresc implementarea Descrierii Regulilor privind repartizarea dosarelor si stabilirea completelor de judecata (Descrierea sus-mentionata este aprobata de Consiliul Judiciar in conformitate cu cerintele prevazute de articolele 36 (10) si 120 (17) din Legea privind instantele de judecata)”.

Raspuns Slovacia: “Va prezentam in cele ce urmeaza raspunsul nostru la intrebarea dumneavoastra referitoare la stabilirea completelor de judecata in cadrul Curtii Supreme a Republicii Slovace: Componenta completelor de judecata din cadrul Curtii Supreme este inclusa in planul de activitate elaborat in fiecare an de catre presedintele Curtii Supreme. Inainte de emiterea planului de activitate, presedintele, in conformitate cu Legea privind instantele de judecata, are obligatia de a supune planul consultarilor cu judecatorii Curtii Supreme, dupa care inainteaza proiectul de plan de activitate supus consultarilor catre Consiliul Judecatorilor (in calitatea sa de organism de auto-administrare judiciara creat in cadrul fiecarei instante) pentru deliberari. Planul de activitate este publicat de catre presedintele Curtii Supreme cu toate comentariile si rezervele prezentate de Consiliul Judecatorilor, precum si cu opinia acestuia din urma. Fiecare modificare adusa planului de activitate care afecteaza componenta completelor de judecata trebuie sa fie supusa aceleiasi proceduri (respectiv consultari cu judecatorii Curtii Supreme si deliberari in cadrul Consiliului Judecatorilor). Legea privind instantele de judecata prevede urmatoarele reguli cu privire la componenta completelor de judecata: 'Planul de activitate este intocmit de presedintele instantei de asa maniera incat sa asigure administrarea justitiei. La elaborarea planului de activitate, presedintele instantei are obligatia de a respecta principiul referitor la un volum de activitate echilibrat pentru judecatori si grefieri”.

Raspunsurile integrale ale curtilor supreme din UE

Sursa : www.juri.ro