12 iun 2018 - ICCJ

Rudel Obreja scrie pe Facebook din inchisoare: Decizia ICCJ inseamna recunoastere ca am fost condamnat incalcandu-mi-se drepturile

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, în prezent încarcerat, a transmis marţi, pe Facebook, că decizia ÎCCJ de admitere a cererilor de sesizare a CCR echivalează cu o recunoaştere a faptului că el a fost condamnat în dosarul Gala Bute „încălcându-i-se drepturile”.

,,Astazi, ICCJ mi-a admis doua cereri de sesizare a CCR, ceea ce echivaleaza cu o recunoastere subtila ca am fost condamnat incalcandu-mi-se flagrant drepturile!!! Una dintre ele vizeaza faptul ca ambele complete, care m-au judecat AU RESPINS cererile mele pentru desemnarea unor EXPERTI NEUTRI care sa efectueze o EXPERTIZA FINANCIAR - CONTABILA NEUTRA. Am fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare EXCLUSIV in baza raportului ,,specialistului" DNA! Va dura ceva vreme pana cand CCR se va pronunta, timp in care insa, nu voi renunta sa imi caut DREPTATEA. Iata ca exista si judecatori onesti. Cinste lor!", a scris Rudel Obreja pe Facebook, din penitenciar.

In momentul de fata, Rudel Obreja se afla in penitenciar, fiind condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul Gala Bute.

Precizarile vin dupa ce, marti, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, marti, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, in dosarul "Gala Bute".

"Completul de 5 Judecatori, Penal 2 in dosarul nr.2303/1/2017/a1. Desfiinteaza incheierea atacata si, rejudecand: Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.172 alin.9, 10 si 12 din Codul de procedura penala", se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata luni, care este definitiva.

Articolul 172 din Codul de Procedura Penala se refera la maniera in care sunt dispuse expertizele si constatarile in timpul proceselor. Alineatele cu care instanta suprema sesizeaza Curtea Constitutionala sunt 9, 10 si 12. Astfel, alineatul 9 arata ca atunci "cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unor situatii de fapt ori este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale cauzei, organul de urmarire penala poate dispune prin ordonanta efectuarea unei constatari", in timp ce articolul 10 stipuleaza faptul ca "constatarea este efectuata de catre un specialist care functioneaza in cadrul organelor judiciare sau din afara acestora".

"Dupa finalizarea raportului de constatare, cand organul judiciar apreciaza ca este necesara opinia unui expert sau cand concluziile raportului de constatare sunt contestate, se dispune efectuarea unei expertize", se arata in alineatul 12 al articolului 172 din Codul de Procedura Penala.

,,Acest dosar a inceput impotriva mea cu o minciuna. S-a reusit o inscenare impotriva mea. Am fost condamnat si nu sunt de acord cu solutia data de instanta de apel si m-am prezentat. Va rog sa-mi permiteti sa-mi dovedesc singur nevinovatia si sa admiteti exceptia de neconstitutionalitate", a spus Rudel Obreja, luni seara, in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

ICCJ a mai admis, recent, si cererea lui Obreja de sesizare a CCR in legatura cu articolul de lege care vizeaza declaratiile martorilor denuntatori.

Pe 11 iunie, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box a atacat la instanta suprema, prin recurs, decizia de condamnare din dosarul Gala Bute, invocand doua exceptii de neconstitutionalitate. Rudel Obreja a spus instantei ca dosarul reprezinta o inscenare.

Sursa : www.mediafax.ro