19 mai 2019 - ICCJ

PICCJ: Sistemul judiciar romanesc, model pentru Albania

Sistemul judiciar romanesc a constituit un model pentru reforma inceputa in urma cu doi ani in Albania. Aceasta este una din concluziile discutiilor purtate intre Procurorul General al Romaniei Bogdan Licu (foto) si reprezentantii sistemului judiciar din Albania.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Bogdan Licu a avut o intalnire in 17 mai 2019 la sediul institutiei cu o delegatie formata din inalti reprezentanti ai sistemului judiciar din Albania interesati de expertiza Ministerului Public din Romania si de realizarea unui transfer de bune practici, in perspectiva aderarii acestei tari la Uniunea Europeana.

“In 17 mai 2019, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Dimitrie-Bogdan Licu, a avut o intalnire la sediul institutiei cu o delegatie formata din inalti reprezentanti ai sistemului judiciar din Albania interesati de

 

expertiza Ministerului Public din Romania si de realizarea unui transfer de bune practici, in perspectiva aderarii acestei tari la Uniunea Europeana.

Din delegatia Albaniei au facut parte domnul Genti Ibrahimi, presedintele Consiliului Superior al Procurorilor, doamna Naureda Llagami, membru in Consiliul Superior al Judecatorilor, doamna Helena Papa, sefa de cabinet in Consiliul Superior Judiciar, si doamna Nano Ilirjana, consilier in Consiliul Superior Judiciar din Albania. Din partea Ministerului Public din Romania a mai participat la intalnire doamna Cornelia-Adriana sandru, consilier al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si domnul Gheorghe Bocsan, procuror in cadrul Serviciului de cooperare judiciara internationala, relatii internationale si programe din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reprezentantii delegatiei din Albania au aratat ca sistemul judiciar romanesc a constituit un model pentru reforma inceputa in urma cu doi ani in tara lor, care a vizat aspecte legate de tragerea la raspundere a judecatorilor corupti, implicarea factorului politic in sistemul judiciar, corporatismul si lipsa transparentei in luarea deciziilor, reforma concretizandu-se printre altele prin noul Consiliu Superior al Procurorilor, ce a inceput sa functioneze la data de 12 decembrie 2018.

Printre alte teme abordate s-a numarat si aceea a modului de organizare si a competentei Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, in vederea realizarii unui schimb util de informatii si a colaborarii intre cele doua sisteme judiciare”.

Sursa : www.juri.ro