25 mar 2019 - ICCJ

Kovesi, la Curtea Suprema unde se judeca recursul CSM privind neprezentarea la Comisia parlamentara: A ICCJ: A primit invitatia ca sef DNA

Inspecţia Judiciară a spus, luni, la ÎCCJ, unde se judecă recursul la decizia procurorilor CSM potrivit căreia Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară când nu s-a prezentat la comisia parlamentară, că fosta şefă DNA era obligată să onoreze invitaţia, deoarece se afla într-o funcţie publică.

,,Se pronunta decizia 611 a CCR in care CCR analizeaza practica sa anterioara hotararii 411 si constata un conflict intre Parlamentul Romaniei si Ministerul Public in ceea ce priveste pozitia lui Kovesi de a nu se prezenta in fata comisiei de ancheta. Dispune ca Laura Codruta Kovesi este obligata sa se prezinte la comisia de ancheta si sa prezinte documente. Kovesi a pus virgule intre propozitii in care erau raporturi de legatura, a spus ca nu exista fapte pentru a justifica lipsa sa din fata comisie de ancheta. (...) Toata corespondenta cu comisia o poarta pe adrese cu antet si stampila DNA. Ce denota asta? Ca asa a primit invitatia in calitatea de procuror-sef si a raspuns ca procuror-sef", a spus reprezentantul Inspectiei Judiciare, in fata instantei de la ICCJ.

Potrivit reprezentantului Inspectiei, decizia CCR nr. 611 din 3 noiembrie 2017 explica faptul ca persoanele care ocupa functii publice trebuie sa se prezinte in fata Comisiei.

,,A interpreta o decizie CCR in fel si chip, a pune virgule in dispozitiv unde ne convine nu inseamna decat o ignorare a profesiei de magistrat, a da un semnal negativ in societate", mai arata sursa citata.

Raspunsul dat deLaura Codruta Kovesi

La randul sau, fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus magistratilor de la instanta suprema ca a respectat decizia Curtii Constitutionale si ca a raspuns la toate solicitarile comisiei de ancheta.

,,Daca nu au fost apreciate raspunsurile, nu inseamna ca nu am raspuns. La articolul 99, litera s - observam ca obligatie alternativa. Este pentru prima data cand se refera la o persoana fizica o decizie. Nu am regasit obligatia de a ma prezenta singurrla. Se prevede obligatie alternativa. Daca CCR ma obliga sa ma duc la Parlament, de ce nu a stabilit clar? (...) Avem si decizia 411, in care CCR statueaza ca persoana care nu e subordonata Parlamentului sa transmita in scris. Mie de ce nu mi se aplica? In 611 este alternativa obligatia", a spus Kovesi.

In replica, Inspectia Judiciara a subliniat ca efectele incalcarii deciziei CCR ,,au afectat prestigiul si onoarea meseriei de magistrat". ,,Kovesi a fost chemata in calitate de persoana privata? La aceasta intrebare a raspuns CCR. A fost citata pentru ca exercita o functie de demnitate publica. Nu se compara cu o persoana fizica. I s-au transmis invitatiile pentru a da explicatii cand era procuror general al Romaniei. Meseria de magistrat nu se opreste la ora 16:00 si incepe la ora 8:00. Nu trebuie sa te stie toata presa", a mai spus reprezentantul IJ.

,,Abaterea disciplinara a fost aceea ca n-as fi respectat decizia 611. Am respectat acea decizie pentru ca am raspuns, decizia instituia obligatii alternative pentru persoana fizica Laura Codruta Kovesi si am indeplinit una din acele obligatii alternative. Care era prevazuta si in considerente tot ca obligatie alternativa", a spus Laura Codruta Kovesi, la iesirea din sediul ICCJ.

Actiunea discipliara formulata de Inspectia Judiciara

Sectia pentru procurori a CSM a respins, in luna iulie 2018, cu majoritate de voturi actiunea discipliara formulata de Inspectia Judiciara pe numele Laurei Codruta Kovesi, care a fost cercetata pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentara. A existat si o opinie separata in sensul admiterii actiunii.

Inspectia Judiciara a atacat decizia la ICCJ.

Sursa : www.mediafax.ro