26 mar 2019 - ICCJ

Kovesi castiga pe banda rulanta la Inalta Curte

Fosta sefa a Directiei Nationbale Anticoruptie Laura Kovesi (foto) castiga pe banda rulanta la Inalta Curte de Casatie si Justitie. O face in dosarele disciplinare in care a fost trimisa in judecata.

Asa cum deja se stie, Laura Kovesi a inregistrat o victorie la instanta suprema luni, 25 martie 2019, in dosarul in care era acuzata de savarsirea a doua abateri disciplinare constand in “nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea” si “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”. Un dosar care se referea la faptul ca Laura Kovesi, pe vremea cand conducea DNA, i-a ordonat consilierei sale, judecatoarea Dana Titian, sa se duca in control la structurile teritoriale ale DNA, in locul procurorilor. Actiunea Inspectiei Judiciara a fost respinsa de Sectia pentru procurori in CSM, iar Inalta Curte a respins in 25 martie 2019 recursul formulat de Inspectia Judiciara impotrivba hotararii procurorilor din CSM.

In aceeasi zi, Laura Kovesi a mai obtinut o victorie importanta. S-a intamplat in dosarul

in care a fost trimisa in judecata disciplinara pentru refuzul de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta a fraudarii alegerilor din 2009, comisie care investiga printre altele si prezenta Laurei Kovesi, alaturi de sefii SRI, in casa fostului ministru de Interne Gabriel Oprea.

Asadar, Completul de 5 judecatori ICCJ in materie civila a mentinut hotararea Sectiei pentru procurori a CSM care a respins actiunea exercitata de Inspectia Judiciara impotriva Laurei Kovesi.

Minuta ICCJ:

“Respinge recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 7P din 25 iulie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 7/P/2018, ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 25 martie 2019”.

Iata acuzatiile Inspectiei Judiciare impotriva Laurei Kovesi:

“Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie („DNA”) pentru manifestari care aduc atingere onoarei profesionale si prestigiului justitiei savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si ş) din Legea nr. 303/2004.

In motivarea actiunii s-a retinut ca procurorul sef al DNA a incalcat dispozitiile explicite ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta in fata Parlamentului României - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din anul 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei.

Totodata, prin pozitia publica a procurorului sef al DNA, manifestata ulterior Deciziei Curtii Constitutionale, a fost afectata onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat cu consecinta incalcarii dispozitiilor

-articolelor 4 alin. (1) si 90 din Legea nr. 303/2004,

-art.104 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, precum si ale

-articolelor 7, 17, 18 si 20 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza”.

Sursa : www.juri.ro