22 dec 2021 - ICCJ

Instanta suprema din Spania a anulat amenda de 2,1 milioane de euro aplicata lui Pique

Instanţa supremă din Spania a anulat o amendă de 2,1 milioane de euro aplicată în 2016 fundaşului Gerard Pique, în vârstă de 34 de ani, de la FC Barcelona, în urma unei dispute legate de declaraţiile sale fiscale din 2008.

Curtea Suprema a decis ca Pique poate deduce din impozitul pe venitul sau contributia pe care a platit-o la asigurarile sociale in Marea Britanie, pe vremea cand juca la Manchester United, in urma cu un deceniu, potrivit unui document judiciar publicat miercuri.

,,Contributiile platite la securitatea sociala intr-un alt stat al Uniunii Europene, atunci cand sunt obligatorii pentru lucratori, trebuie considerate ca fiind deductibile pentru impozitul pe venit", a decis instanta.

In perioada in cauza, Marea Britanie era inca in Uniunea Europeana.

Hotararea stabileste un precedent, se arata intr-un comunicat al instantei, ceea ce inseamna ca ar putea afecta alti sportivi aflati intr-o situatie similara.

De asemenea, Curtea Suprema s-a pronuntat in favoarea lui Pique in ceea ce priveste legitimitatea unei companii pe care acesta a infiintat-o impreuna cu fratele sau, pentru a-i gestiona drepturile de imagine. Instanta a decis ca societatea nu era o companie fantoma, ci o afacere legitima.

Partenera de viata a lui Pique, cantareata columbiana Shakira Mebarak, este, de asemenea, implicata intr-o disputa fiscala cu autoritatile spaniole.

Un procuror a declarat ca aceasta a locuit in Spania intre 2012 si 2014 si nu a platit impozite de 14,5 milioane de euro pentru veniturile obtinute in aceasta perioada. Avocatii ei spun ca nu a locuit in Spania in acei ani.

Sursa : www.mediafax.ro