14 ian 2023 - ICCJ

Instanta suprema din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro in revoltele din Brasilia

Curtea Supremă a Braziliei a fost de acord vineri să deschidă o anchetă asupra fostului preşedinte Jair Bolsonaro pentru că ar fi încurajat protestele antidemocratice care s-au încheiat cu luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale de către susţinătorii săi din Brasilia, potrivit Reuters.

,,Personalitatile publice care continua sa conspire in mod las impotriva democratiei incercand sa instituie o stare de exceptie vor fi trase la raspundere", a declarat judecatorul Alexandre de Moraes, care a fost de acord cu cererea procurorilor federali de a lansa ancheta.

Bolsonaro, care se afla in prezent in Statele Unite, va fi anchetat de procurori pentru posibila ,,instigare si paternitate intelectuala a actelor antidemocratice care au dus la vandalism si violente la Brasilia duminica trecuta", a precizat parchetul superior intr-un comunicat.

Curtea Suprema a ordonat deja arestarea fostului ministru al justitiei al lui Bolsonaro, Anderson Torres, pentru ca a permis desfasurarea protestelor din capitala braziliana dupa ce a preluat responsabilitatea pentru securitatea publica a Brasiliei.

Mii de sustinatori ai lui Bolsonaro au vandalizat Curtea Suprema, Congresul si palatul prezidential la sfarsitul saptamanii trecute, incercand sa provoace haos si o lovitura de stat militara care l-ar inlatura pe presedintele Luiz Inacio Lula da Silva si l-ar readuce la putere pe liderul de extrema dreapta

Dupa ce a pierdut alegerile din octombrie in fata lui Lula, Bolsonaro a parasit Brazilia pentru Statele Unite in ajunul incheierii mandatului sau, evitand sa-i transmita esarfa prezidentiala rivalului sau de stanga la investirea sa.

Torres, care, ca si Bolsonaro, se afla in Florida, a declarat ca intentioneaza sa se intoarca in Brazilia pentru a se preda. Bolsonaro a declarat pe retelele de socializare ca va anunta intoarcerea sa in Brazilia.

Ministrul justitiei, Flavio Dino, a declarat intr-o conferinta de presa ca va astepta pana saptamana viitoare pentru a reevalua cazul lui Torres, indicand ca un efort de a cere extradarea sa ar putea avea loc daca fostul ministru nu se preda. Mandatul de arestare impotriva lui Torres a fost emis de de Moraes, care l-a demis din functie pe seful securitatii din Brasilia la doar cateva ore dupa ravagii.

Joi, politia a gasit in casa lui Torres un proiect de decret care parea a fi o propunere de a interveni in rezultatul alegerilor. Torres a sustinut ca documentul se afla printre altele intr-un teanc care urma sa fie aruncat. El a spus ca acestea au fost ,,scurse" catre ziarul Folha de S.Paulo in absenta sa pentru a crea o ,,naratiune falsa".

Dino a declarat ca nu a facut nicio solicitare catre Statele Unite cu privire la Bolsonaro.

Formatiunea politica din care face parte Bolsonaro, Partidul Liberal, a decis sa isi intareasca echipa de avocati in vederea pregatirii apararii fostului presedinte, a declarat pentru Reuters un oficial al partidului.

Bolsonaro se confrunta cu mai multe investigatii pentru declaratiile antidemocratice pe care le-a facut in calitate de presedinte, inclusiv afirmatiile repetate potrivit carora sistemul electoral a fost deschis la frauda. Liderii partidului se tem acum ca acesta va fi considerat responsabil pentru luarea cu asalt a cladirilor guvernamentale de duminica. Desi nu cred ca va fi arestat, se tem ca ar putea fi declarat neeligibil sa candideze la alegerile din 2026.

Sursa : www.mediafax.ro