16 mai 2018 - ICCJ

Instanta suprema cere DNA-ului mai multe documente si inscrisuri in dosarul Mihaielei Iorga. Cauza, repusa pe rol din oficiu

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, administrarea unor noi probe în dosarul în care Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată.

"Repune cauza pe rol. Din oficiu, dispune administrarea urmatoarelor probe : 1. Efectuarea unei adrese catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Structura Centrala, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, pentru: - inaintarea unei copii, certificate pentru conformitate cu originalul, a referatului din 12.08.2016 pe care inculpata Moraru Iorga Mihaiela a sustinut ca l-a intocmit in dosarul nr. 192/P/2014, in atentia procurorului sef sectie Marius Bogdan Bulancea; - precizarea dosarului in care referatul se afla in prezent; - descrierea circuitului referatului si transmiterea unor copii, certificate pentru conformitate cu originalul, a inscrisurilor care atesta fiecare etapa a acestui circuit; - precizarea in mod distinct a efectelor produse de referatul in cauza si transmiterea unor copii, certificate pentru conformitate cu originalul, de pe toate documentele care atesta producerea respectivelor efecte", se arata in decizia instantei supreme.

De asemenea, instanta suprema mai solicita DNA sa comunice daca pe 26.09.2016 a avut loc o sedinta de lucru a Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si, ca urmare a acestei sedinte, daca s-a intocmit un proces-verbal, iar in caz afirmativ, inaintarea unei copii, certificate pentru conformitate cu originalul, a inscrisului mentionat, precum si daca, la aceeasi data, Mihaiela Moraru Iorga i-a prezentat procurorului sef de sectie Marius Bogdan Bulancea un referat prin care aducea la cunostinta existenta unor disensiuni cu procurorul sef Lucian Gabriel Onea, in legatura cu dosarul nr. 192/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie, Structura Centrala, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie. In caz afirmativ, ICCJ cere inaintarea unei copii, in conform cu originalul, a inscrisului mentionat.

"Efectuarea unei adrese catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti, pentru a inainta copii de pe declaratiile martorilor Capra Daniel din 18.02.2016 si Stoica Spirea Daniel, data in cursul anului 2016, in dosarul nr. 192/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie, Structura Centrala, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in prezent reunit la dosarul nr. 105/P/2016 al Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti. 3. Atasarea la dosar a fisei din Ecris a dosarului format ca urmare a trimiterii in judecata a inculpatului Necula Marin si altii, prin rechizitoriul emis la data de 25.05.2015 in dosarul nr. 384/D/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Ploiesti. Fixeaza termen la data de 24 mai 2018, ora 9.00, Sala Sectiilor Unite, cu citarea inculpatei Moraru Iorga Mihaiela si asigurarea apararii", se mai arata in decizia instantei supreme.

Un nou termen in dosar a fost stabilit pentru data de 24 mai.

Pe 8 februarie 2018, Mihaiela Iorga a fost trimisa in judecata de colegii ei de la Ploiesti, fiind acuzata de favorizarea faptuitorului si fals intelectual. In perioada 2015 - iunie 2017, la rugamintea expresa a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiesti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala a inculpatului, cu intentie directa, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive si omisive, precizeaza DNA, intr-un comunicat de presa. Mai exact, aceasta ar fi desfasurat activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii D.I.I.C.O.T Ploiesti. Procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectiva urmarit international, mai multe discutii informale in cadrul carora, printre altele, i-a transmis acestuia ,,aiba un pic de rabdare ca lucrurile nu se rezolva peste noapte". Acelasi gen de discutii au fost purtate si cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, spun anchetatorii, Iorga "a facut demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare, a unui dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, prin inducerea in eroare in sensul ca ar instrumenta o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte".

Dupa preluarea cauzei, magistratul ar fi dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale "cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia" si "i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifrauda care au intocmit procesele verbale - mijloace de proba avute in vedere de judecatorul de drepturi si libertati pentru confirmarea masurii arestarii preventive dispusa fata de persoana respectiva, la data de 06.03.2016, fara ca la dosar sa existe probe care sa releve, in mod rezonabil, intentia infractionala a acestora"

"Moraru Iorga Mihaiela nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati. Mai mult, magistratul a invocat in cuprinsul a patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar a imprejurarii, neadevarate, ca raportul de expertiza nu a fost finalizat (in conditiile in care acest raport de expertiza ajunsese la inculpata in data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile Directiei Nationale Anticoruptie)", precizeaza DNA.

Omul de faceri favorizat ar fi fost Florian Walter.

Dosarul este judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iorga a fost revocata din DNA la ordinul procurorului sef, Laura Codruta Kovesi, in iulie 2017, revenind ulterior in cadrul parchetului ca urmare a unei decizii a instantei. Potrivit procedurii, atunci cand fata de un magistrat se pune in miscare actiunea penala, CSM dispune suspendarea din magistratura.

Sursa : www.mediafax.ro