22 feb 2023 - ICCJ

Instanta Suprema a anulat steagul secuiesc al orasului Sfantu Gheorghe

Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat definitiv steagul secuiesc la municipiului Sfântu Gheoghe, anunţă, miercuri, într-un comunicat, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM).

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al orasului Sfantu Gheorghe, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ICCJ a respins definitiv si irevocabil recursul Guvernului si a dat castig de cauza FCRCHM, demonstrand ca simbolul monoetnic pe care sunt reprezentati doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfantu Gheorghe.

,,O lupta de 10 ani, dusa de Forumul Civic al Romanilor ajunge astazi (miercuri - n.r.) sa obtina victoria finala! In 29 iunie 2021, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare prin care aproba steagul secuiesc ca drapel oficial al orasului, insa demersurile pentru modificarea drapelului au inceput cu mult timp in urma. Am precizat inca de atunci ca steagul are caracter pur etnic maghiar si am solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea romaneasca, precum un vestigiu dacic ori o moneda romana dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfantu Gheorghe. Am demonstrat din nou ca respectarea legilor si a Constitutiei reprezinta principii de la care nu ne abatem! Instantele au decis, dand dreptate demersului nostru ca romanii din Sfantu Gheorghe nu erau reprezentati pe acel steag, fiind necesara includerea noastra in orice forma viitoare a unui steag al municipiului", spune Dragos Burghelia, presedintele Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures.

Sursa : www.mediafax.ro