08 iun 2018 - ICCJ

ICCJ trimite pentru a doua oara la DIICOT dosarul Romgaz

Instanţa Supremă a trimis, vineri, pentru a doua oară, la DIICOT, dosarul Romgaz în care fostul ministru Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae sunt acuzaţi de delapidarea companiei.

"Restituie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Structura Centrala, Sectia de combatere a criminalitatii organizate, cauza privind pe inculpatii Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palasca Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionascu Lucia si S.C. Interagro S.A., trimisi in judecata prin rechizitoriul nr. 146/D/P/2010 din 31 mai 2017 al acestei unitati de parchet. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Onorariul aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palasca Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionascu Lucia si S.C. Interagro S.A., in suma de cate 230 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii pentru procuror, partea civila si inculpati. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 7 iunie 2018", se arata in decizia ICCJ.

Este pentru a doua oara cand dosarul este reintors la DIICOT dupa decizia din 22 ianuarie 2018, atunci cand instanta a stabilit ca rechizitoriul este nelegal.

Tot la inceputul anului, zeci de inregistrari au fost excluse din dosar.

Dosarul Romgaz, in care sunt investigate infractiuni de delapidare a companiei, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in 9 iunie 2017, printre cei judecati fiind fostul ministru Adriean Videanu si omul de afaceri Ioan Niculae.

Alaturi de cei doi sunt judecati si Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palasca, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionascu si persoana juridica Interagro, acuzatiile fiind de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata.

Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost initiat la inceputul anului 2005 de Ioan Niculae, fost actionar majoritar la Interagro, impreuna cu administratorul firmei, Marin Mirea, si cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat in Ministerul Economiei in cursul anului 2005 si ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei in perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palasca Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei in perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (functionara in cadrul Ministerului Economiei si membru in cadrul AGA respectiv presedinte CA Romgaz S.A.).

Prejudiciul total calculat in dosar este de 282 de milioane de lei.

Sursa : www.mediafax.ro