21 dec 2022 - ICCJ

ICCJ a decis: steagul judetului Covasna ramane oficial

ÎCCJ a decis că steagul judeţului Covasna poate fi folosit în continuare în mod oficial. Decizia e definitivă şi vine după ce Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au depus la Curtea de Apel Braşov o cerere de chemare în judecată a Guvernului şi a judeţului Covasna.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca steagul judetului Covasna poate fi folosit in continuare in mod oficial. Decizia este definitiva si vine in urma actiunii Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, care, in decembrie 2021, a depus la Curtea de Apel Brasov o cerere de chemare in judecata a Guvernului Romaniei si a judetului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului judetului Covasna.

,,Inalta Curte de Casatie si Justitie ne-a dat dreptate: steagul adoptat oficial de judetul Covasna va ramane in continuare oficial. Actiunea Forumului Civic si a ADEC a fost neintemeiata. Este clar ca s-a dorit incingerea spiritelor. Am primit acest ,,cadou" de Craciun, rau intentionat, exact acum un an. Adevarul a fost insa de partea noastra. Am parcurs caile judiciare si s-a dovedit ca totul a fost in regula cu hotararea de guvern, inclusiv cu steagul judetean aprobat in aceasta" - a subliniat presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor.

La data de 11 iunie 2015, a fost publicata legea nr. 141/2015 privind arborarea si folosirea steagurilor proprii de catre unitatile administrativ-teritoriale. Consiliul Judetean Covasna a depus in acelasi an documentatia catre MDRAP. Sesizarea Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a fost depusa ulterior demararii procedurilor legale. In cele din urma, la data de 15 septembrie 2021, Hotararea de Guvern nr. 989/2021 privind aprobarea modelului steagului judetului Covasna a fost publicata in Monitorul Oficial.

Ca urmare a acestei hotarari, s-a procedat la arborarea steagului oficial aprobat pe cladirile Consiliului Judetean. La finalul anului 2021, Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a depus la Curtea de Apel Brasov cererea de chemare in judecata a Guvernului Romaniei si a Judetului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului judetului Covasna. Pe cale de consecinta, Curtea de Apel a anulat hotararea de guvern, sentinta la care judetul Covasna si Guvernul Romaniei au formulat recurs. In proces, a intrat ca intervenienta Asociatia Civica pentru Demnitate in Europa. Prin decizia din data de 19 decembrie 2022, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile formulate de paratii Guvernul Romaniei si UAT judetul Covasna si a respins actiunea ca neintemeiata.

In acelasi timp, ICCJ a respins si cererea de interventie formulata in nume propriu de intervenienta, Asociatia Civica pentru Demnitate in Europa, admitand in schimb cererea de interventie accesorie, formulata de intervenienta Asociatia ,,Sepsireform", care s-a pozitionat in favoarea oficializarii steagului judetului Covasna.

Sursa : www.mediafax.ro