25 iun 2018 - ICCJ

Fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor si un fost consilier prezidential, achitati de instanta suprema pentru spalare de bani

Dan Motreanu, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi fostul consilier prezidenţial George Scutaru au fost achitaţi de instanţa supremă, în dosarul în care sunt acuzaţi că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au achitat-o si pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societati comerciale, trimisa in judecata tot pentru infractiunea de spalare de bani.

Instanta suprema a ridicat si sechestrul impus celor trei in aceasta cauza. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate fi contestata cu apel in termen de 10 zile.

In 28 septembrie 2015, procurorii Directiei Nationale Anticorutie i-au trimis in judecata pe fostul consilier prezidential pentru securitate nationala George Adrian Scutaru si pe fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Dan Motreanu, pentru spalare de bani.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala, denuntator in cauza, a pretins si primit de la o alta persoana aproximativ un milion de euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acesteia din urma in demersurile de punere in posesie de terenuri aflate in municipiul Buzau.

"Din suma de 700.000 euro, bani primiti efectiv de persoana denuntatoare, aceasta le-a remis inculpatilor Scutaru George-Adrian si Motreanu Dan Stefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei intelegeri anterioare. Ambele sume au fost date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale), a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate", preciza atunci DNA in rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienta acestor sume de bani, GeorgeScutaru, Dan Motreanu si Ana Maria Schaer "au initiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realitatii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferata, in mai multe transe, din contul societatii administrata de catre aceasta din urma catre o firma care a produs articole de vestimentatie folosite ca materiale in campania electorala".

Sursa : www.mediafax.ro