25 sep 2020 - ICCJ

Decizie ICCJ: Ultrajul impotriva unui politist local se pedepseste la fel ca cel impotriva celorlalti politisti

O fapta de ultraj indreptata impotriva unui angajat politist local se pedepseste la fel de aspru ca una savarsita asupra unui politist sau jandarm. Asta a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) printr-o decizie publicata in Monitorul Oficial.

Instanta suprema pune astfel semn de egalitate intre politistii locali si ceilalti politisti cand vine vorba de drepturile de care trebuie sa beneficieze acestia. Lovirea sau alte acte de violenta atrag pedepse majorate cu jumatate daca victimele au statut de politist sau jandarm.

Politistii nu mai vor ca oamenii sa-i confunde cu cei de la Politia Locala, despre care spun ca ar trebui sa revina la vechea denumire: Corpul Gardienilor Publici.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Am creat aceasta structura a Politiei Locale, care a incercat sa copieze din atributiile Politiei Romane, insa cand vine vorba despre munca, acestia se dau inapoi. Cand vine vorba despre salarii, la fel vedem ca ei sunt mai bine salarizati decat politistii din Politia Romana. Aceste structuri ar trebui sa fie reorganizate si restructurate. Ele ar trebui sa revina la denumirea initiala, de gardieni publici, corpul gardienilor publici asa cum s-au denumit ele inainte, si sa aiba niste atributii clar stabilite prin lege. De multe ori, cand vezi la 50 metri in intersectie un politist, nu iti dai seama daca este local sau politist din Politia Romana. Abia cand te apropii iti dai seama ca este un local, pentru ca au copiat excesiv, 99%, din uniforma noastra. Vorbim si despre nemultumirea colegilor care vad ca pe salarii mult mai mari, duble sau triple fata de cele pe care le avem noi, polistii locali stau frumos la munca, sa zicem asa.

Dumitru Coarna, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual: La un moment dat, i-au transformat in Politie Locala, i-au schimbat denumirea din gardian public in Politie Locala si le-au mai dat cateva competente. Au copiat tot, uniforma, masini, merg umar la umar. Aici e o lupta a orgoliilor, a primarilor, de aici incepe toata povestea asta. Nu e deloc nici moral, nici legal, sa ai competente extrem de mici si salariu extrem de mare.

Sursa : www.mediafax.ro