12 aug 2019 - ICCJ

DECIZIA ICCJ PRIVIND CONDUCEREA UNUI VEHICUL - “Starea de pericol nu rezulta din modul de deplasare a autovehiculului”

Prin Decizia 6/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a luat in discutie sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea - Sectia penala si pentru cauze cu minori, in Dosarul nr. 18.436/271/2017, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarei chestiuni de drept: "Daca actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie." Judecatori:Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului

Simona Cristina Nenita - judecator la Sectia penala

Sandel Lucian Macavei - judecator la Sectia penala

Rodica Cosma - judecator la Sectia penala

Rodica Aida Popa - judecator la Sectia penala

Florentina Dragomir - judecator la Sectia penala

Mirela Sorina Popescu - judecator la Sectia penala

Andrei Claudiu Rus - judecator la Sectia penala

Ana Hermina Iancu - judecator la Sectia penala

Minuta ICCJ:“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea - Sectia penala si pentru cauze cu minori, in Dosarul nr. 18.436/271/2017, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarei chestiuni de drept: 'Daca actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie'.

Stabileste ca actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie”. Extras din decizia ICCJ:

“Potrivit dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Art. 6 pct. 35 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 defineste vehiculul ca sistemul mecanic care se deplaseaza pe drum, cu sau fara mijloace de autopropulsare, utilizat in mod curent pentru transportul de persoane si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari.

Acelasi act normativ - art. 6 pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 defineste autovehiculul ca orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat in mod obisnuit pentru transportul persoanelor sau marfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul marfurilor.

Din coroborarea textelor legale enuntate reiese ca autovehiculul este un vehicul echipat cu motor de propulsie, respectiv un sistem mecanic care se deplaseaza pe un drum cu mijloace de autopropulsare. Infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante incriminata de art. 336 din Codul penal este una de pericol al carui obiect juridic special il constituie relatiile sociale referitoare la protectia sigurantei circulatiei pe drumurile publice, ale caror existenta si desfasurare normala sunt conditionate de interzicerea conducerii vehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice peste o anumita limita sau sub influenta unor substante psihoactive.

Elementul material al laturii obiective a infractiunii prevazute de art. 336 alin. (1) din Codul penal se realizeaza prin actiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul.

Conducerea unui autovehicul este operatiunea tehnica prin care o persoana pune in miscare autovehiculul si il dirijeaza pe drumurile publice. Conducerea presupune deplasarea autovehiculului, aflarea acestuia in miscare.

Insa conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana nu presupune obligatoriu ca motorul sa functioneze, ci inseamna 'a dirija mersul unui vehicul, al unei masini' din interiorul acestuia, chiar daca motorul nu este efectiv in functiune.

Spre exemplu, cazul in care vehiculul se deplaseaza pe un drum public in panta, in sens descendent, iar conducatorul auto actioneaza doar directia si franele din interiorul autovehiculului sau situatia cand un vehicul este tractat pe un drum public de un alt vehicul cu ajutorul unei legaturi flexibile omologate.

Ca atare, si in aceste situatii, conducatorul auto al vehiculului tractat sau care se deplaseaza din inertie pe o panta descendenta, iar motorul nu functioneaza, insa actioneaza franele, directia sau semnalizarea vehiculului poate fi subiect activ al infractiunii prevazute de art. 336 alin. (1) din Codul penal, in conditiile in care, in timp ce se afla la volanul acestuia, are in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

Excluderea din sfera de aplicare a normei de incriminare cuprinse in art. 336 alin. (1) din Codul penal a situatiilor in care conducerea autovehiculului se realizeaza pe un drum public de o persoana cu o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, desi motorul nu functioneaza, echivaleaza cu dezincriminarea partiala si restrange nejustificat, fara un temei legal, sfera de aplicare a infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

Nu exista o motivare obiectiva si rezonabila care sa justifice o diferentiere, sub aspectul raspunderii penale, a actiunii de conducere a autovehiculului pe drumurile publice sub influenta alcoolului in raport cu functionarea motorului de propulsie - conditie neprevazuta de norma de incriminare -, in conditiile in care, asa cum s-a aratat, conducerea autovehiculului in panta, in sens descendent, este posibila, chiar daca motorul nu functioneaza, iar pericolul pe care il genereaza aceasta fapta nu este diminuat de omisiunea punerii in functiune a motorului.

Starea de pericol nu rezulta din modul de deplasare a autovehiculului (prin autopropulsie/rulare pe o panta descendenta), ci din faptul ca acesta este condus, rulat pe drumurile publice de o persoana sub influenta alcoolului peste limita legala.

De altfel, textul legal - art. 336 din Codul penal se refera exclusiv la actiunea de conducere a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere -, nefiind conditionata de punerea in functiune a motorului de propulsie, ceea ce inseamna ca legiuitorul a avut in vedere toate cazurile in care o persoana conduce pe drumurile publice un autovehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante pentru a o sanctiona penal”. Decizia ICCJ

Sursa : www.juri.ro