14 iun 2018 - ICCJ

Cristina Tarcea sesizeaza CSAT si Inspectia Judiciara: Putin imi pasa de imaginea mea, dar imi pasa cand aceasta se rasfange asupra Inaltei Curti

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a anunţat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că va sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Inspecţia Judiciară, după afirmaţiile apărute cu privire la vizitele sale în vilele aparţinând SRI.

Cristina Tarcea a precizat, in debutul sedintei plenului CSM, ca a intrat in posesia unei sesizari prin care CSM-ul este invitat sa o intrebe daca a incalcat sau nu dispozitiile articolului 5 si articolului 7 din Legea 303/2004, Consiliul fiind sesizat de faptul ca "este de notorietate in lumea magistratilor ca sunt o frecventa vizitatoare a caselor de protocol".

"Noi nu suntem intr-o societate normala, suntem intr-o societate care se caracterizeaza printr-o paranoia generala, suntem intr-o societate in care orice slabiciune reala sau nereala se speculeaza pentru a se aduce umbre asupra actului de justitie. Si cum se pot aduce umbre asupra actului de justitie decat prin calomnierea anumitor persoane? Repet, putin imi pasa de imaginea mea, dar imi pasa de imaginea mea atunci cand aceasta imagine se rasfrange asupra imaginii Inaltei Curti si asupra imaginii judecatorilor care trebuie sa pronunte in aceasta perioada niste solutii delicate si grele. De aceea, cred ca trebuie sa lamurim aceste aspecte si eu imi asum riscul de a sesiza personal, direct, Consiliul Superior de Aparare a Tarii si Inspectia Judiciara, indiferent de ceea ce veti face dumneavoastra", a declarat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Inainte de a intra in sedinta de plen CSM, Tarcea a mai spus ca nu a avut niciun fel de intalniri in afara cadrului institutional.

"Nu mi-a trecut prin cap sa ma mut in case de protocol si nici sa fac vizite in case de protocol, fie ele si ale SRI-ului", a spus presedintele instantei supreme.

Chestionata daca a fost vreodata in vizita la aceste vile de protocol, Tarcea a raspuns: "Toate relatiile au fost relatii pur interinstitutionale. Nu am fost. Am dezvoltat doar relatii interinstitutionale cu Parchetul, cu SRI-ul, cu toate institutiile".

Anuntul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie vine dupa ce Romanian Community Coalition a adresat pe 13 iunie 2018 Plenului si Sectiei pentru judecatori a CSM o solicitare prin care a cerut ca in cadrul primei sedinte a Plenului ,,sa i se solicite doamnei judecator Cristina Tarcea, in prezent presedinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sa clarifice public imprejurarile si scopul pentru care a frecventat in repetate randuri vilele de protocol ale Serviciului Roman de Informatii (SRI)".

"Prezenta doamnei presedinte Tarcea la respectivele vile ale SRI este de notorietate in randul magistratilor din Romania, iar prezenta dansei la acele vile ne-a fost confirmata de multiple surse convergente. Data fiind pozitia pe care doamna judecator Tarcea o ocupa in stat si in cadrul puterii judecatoresti, este imperativ ca aceasta sa clarifice imprejurarile si scopul pentru care frecventa vilele de protocol ale SRI", se arata in sesizare.

Sursa : www.mediafax.ro