12 oct 2018 - ICCJ

CONTOPIREA PEDEPSELOR – Inalta Curte, dezlegare de drept: In cazul contopirii unei pedepse aplicata in temeiul Codului penal din 1968 pentru o infractiune savarsita sub imperiul acestei legi cu o pedeapsa cu inchisoarea aplicata in temeiul noului Cod penal pentru o infractiune savarsita sub imperiul Codului penal din 1968 se impune determinarea legii penale mai favorabile?

Prin Decizia 29 in dosarul 3465/1/2015 , Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a luat in examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala in Dosarul nr. 2.137/122/2014 (2.787/2015) (avand ca obiect contestatia formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu impotriva Sentintei penale nr. 1.062 din 27 octombrie 2014, pronuntata de Tribunalul Giurgiu - Sectie penala in Dosarul nr. 2.137/122/2014) prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile referitoare la chestiunea de drept: "Daca in aplicarea art. 585 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala, in cazul operatiunii de contopire a unei pedepse cu inchisoarea aplicate in temeiul Codului penal din 1968 pentru o infractiune savarsita sub imperiul acestei legi cu o pedeapsa cu inchisoarea aplicata in temeiul noului Cod penal pentru o infractiune savarsita sub imperiul Codului penal din 1968 se impune determinarea legii penale mai favorabile condamnatului in temeiul art. 5 din noul Cod penal sau se aplica legea in vigoare la momentul efectuarii operatiunii de contopire?"

Judecatori:Mirela Sorina Popescu - presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Completului Simona Cristina Nenita - judecator la Sectia penala - judecator- raportor Luciana Mera - judecator la Sectia penala Silvia Cerbu - judecator la Sectia penala Lavinia Valeria Lefterache - judecator la Sectia penala Ilie Iulian Dragomir - judecator la Sectia penala Maricela Cobzariu - judecator la Sectia penala Francisca Maria Vasile - judecator la Sectia penala Leontina serban - judecator la Sectia penala Marcela Radu - magistrat-asistent

Minuta Deciziei 29 in dosarul 3465/1/2015:

"In numele legii

Decide:

 

 

 

Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala prin incheierea din 22 septembrie 2015, pronuntata in Dosarul nr. 2.137/122/2014 (2.787/2015), prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile referitoare la chestiunea de drept: "Daca in aplicarea art. 585 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala, in cazul operatiunii de contopire a unei pedepse cu inchisoarea aplicate in temeiul Codului penal din 1968 pentru o infractiune savarsita sub imperiul acestei legi cu o pedeapsa cu inchisoarea aplicata in temeiul noului Cod penal pentru o infractiune savarsita sub imperiul Codului penal din 1968 se impune determinarea legii penale mai favorabile condamnatului in temeiul art. 5 din noul Cod penal sau se aplica legea in vigoare la momentul efectuarii operatiunii de contopire".

Stabileste ca in procedura de modificare a pedepsei prevazuta de art. 585 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala, in cadrul operatiunii de contopire a unei pedepse cu inchisoarea aplicata in temeiul Codului penal anterior pentru o infractiune savarsita sub imperiul acestei legi cu o pedeapsa cu inchisoarea aplicata in temeiul noului Cod penal pentru o infractiune savarsita sub Codul penal anterior, se impune determinarea legii penale mai favorabile condamnatului conform art. 5 din Codul penal.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.

Decizia 29 in dosarul 3465/1/2015

Sursa : www.juri.ro