12 iun 2019 - ICCJ

BREAKING | ICCJ a admis solicitarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie de retragere a apelului DNA in dosarul de coruptie al lui Hrebenciuc

Instanţa Supremă a admis, miercuri, cererea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de retragere a apelului făcut de DNA în dosarul de corupţie în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu executare.

Pe 13 mai, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a retras apelul declarat de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Avocatii inculpatilor au precizat, pentru MEDIAFAX, ca procesul continua pentru inculpatii care au primit solutii de condamnare, printre care se numara si Viorel Hrebenciuc, pentru ca fostul parlamentar a contestat si el decizia de condamnare.

Potrivit sursei citate, procesul inceteaza insa pentru inculpatii cu solutii de achitare, cum e cazul fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, care a fost achitat pe fond si fata de care Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie a retras apelul fata de decizia de achitare, el neformuland apel.

In 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, decizia instantei supreme nefiind definitiva si fiind contestata si de fostul parlamentar, dar si de procurorii DNA.

In aceeasi cauza, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru infractiunea de complicitate la trafic de influenta. Instanta suprema a decis, totodata, sa il achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infractiunea de constituire de grup infractional, sa schimbe incadrarea juridica la acesta din spalare de bani in instigare la spalare de bani si, totodata, sa-l achite pentru infractiunea de instigare la spalare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, in timp ce fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infractiunile de constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor.

Fostul judecator Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani si luni pentru trafic de influenta, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare pentru cumparare de influenta, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani si 6 luni de inchisoare, tot pentru cumparare de influenta.

In acelasi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la cumparare de influenta, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la cumparare de influenta.

Fostul sef Romsilva, Adam Craciunescu, a fost achitat pentru infractiunile de constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu. Si Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel au fost achitati.

Sursa : www.mediafax.ro