23 apr 2019 - ICCJ

BREAKING Calin Popescu Tariceanu, ACHITAT de Instanta suprema in dosarul in care era ACUZAT de DNA de marturie mincinoasa. Decizia este DEFINITIVA

.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au achitat, luni seara, pe Calin Popescu Tariceanu, fiind mentinuta decizia din prima instanta. A existat o opinie separata, in sensul rejudecarii cauzei.

In acest dosar, Tariceanu a fost achitat, in mai 2018, in prima instanta.

In 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dosarul avand legatura cu declaratiile pe care acesta le-a dat in cauza privind retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa.

Este vorba despre declaratia pe care a dat-o la DNA Brasov la data de 15 aprilie 2016, in care "a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre: - retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), - implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare, - actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri", a anuntat, la acea vreme, DNA, printr-un comunicat de presa.

Potrivit procurorilor, Calin Popescu Tariceanu "a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Andronic Dan Catalin si Truica Remus, in contextul mentionat mai sus, intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate mai sus si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate".

Tariceanu: Decizia nu poate decat sa ma bucure, dar bucuria mea este partiala

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni seara, dupa ce instanta suprema l-a achitat in dosarul de marturie mincinoasa ca decizia nu poate decat sa-l bucure, insa bucuria sa este partiala. El a mai spus ca a fost supus unei presiuni publice uriase. "Sigur ca o astfel de decizie nu poate decat sa ma bucure, dar bucuria mea este partiala, pentru ca intr-adevar dupa avatarurile prin care am trecut incepand din 2015 - purtat la parchet, purtat in instanta, cu o presiune publica uriasa asupra mea, care i-a afectat pe toti cei din jurul meu, tot acest calvar astazi s-a incheiat. Bucuria mea este umbrita de faptul ca stiu ca foarte multi alti oameni care au fost sau sunt in aceeasi situatie cu mine nu si-au incheiat inca procesele", a declarat la Antena 3 Calin Popescu Tariceanu.

El l-a dat ca exemplu pe Dan Radu Rusanu, "care si-a vazut toata cariera profesionala si politica distrusa".

"Nu pot sa nu ma gandesc cate nedreptati s-au intamplat, cate abuzuri au avut loc, ce tragedie s-a asternut peste Romania, pentru ca toate aceste lucruri au contribuit intr-o masura importanta la degradarea perceptiei despre tara noastra si in randul romanilor", a adaugat Tariceanu.

ALDE: Decizia arata ca avem judecatori care actioneaza independent si rezista la presiunile existente

ALDE sustine ca decizia Instantei supreme, care l-a achitat in dosarul de marturie mincinoasa pe Calin Popescu Tariceanu, arata ca mai sunt judecatori care actioneaza independent si rezista la presiunile existente si intreaba cine raspunde ca liderul partidului a fost denigrat. "Decizia in cazul presedintelui ALDE Calin Popescu-Tariceanu arata ca avem judecatori care actioneaza independent si rezista la presiunile existente", se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a formatiunii condusa de Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit sursei citate, judecatorii au confirmat nevinovatia lui Calin Popescu-Tariceanu.

"Cine va raspunde pentru cei 4 ani in care Calin Popescu-Tariceanu a fost denigrat, imaginea i-a fost afectata, familia a trebuit sa suporte oprobiul unei parti a societatii, doar pentru ca i s-a pus, in mod nedrept, eticheta de ,,penal"? Indiferent de presiunile care vor exista, de amenintarile continue la adresa lui Calin Popescu-Tariceanu, sau a ALDE, ii asiguram pe romanii care au incredere in noi ca vom continua sa militam pentru drepturile si libertatile cetatenilor, pentru eliminarea abuzurilor din justitia din Romania", se mai arata in postarea ALDE.

Sursa : www.mediafax.ro