28 mar 2019 - ICCJ

Atac devastator la sefa ICCJ Cristina Tarcea

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu (foto), i-a solicitat miercuri, 27 martie 2019, demisia judecatoarei Cristina Tarcea din functia de presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Luarea de pozitie a celui de-al doilea om in stat vine dupa ce luni, 25 martie 2019, Cristina Tarcea a declarat ca Romania „s-a cam pripit” cand a ratificat Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

In acest context, Tariceanu da de inteles ca Tarcea are o retorica specifica anilor '50 si o compara – fie si implicit – cu fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna, care a ajuns celebra prin declaratia ca „discutia despre drepturi e un lux teoretic”.

Totodata, liderul ALDE o compara pe sefa ICCJ cu personaje cu „minti abrupte”, precum

Monica Macovei, Laura Kovesi, Livia Stanciu, Florian Coldea si Raluca Pruna.

Mesajul integral al lui Tariceanu, postat pe Facebook:

„'Eu pot sa va spun ca, din pacate, Romania intotdeauna s-a cam pripit atunci cand a trebuit sa-si asume niste obligatii internationale. Si am sa va dau exemplul care mie imi este cel mai apropiat si de suflet, si de activitate - ratificarea Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale. Am ratificat-o de dragul de a intra cat mai repede in cadrul Consiliului Europei, nu am facut niciun fel de studiu de compatibilitate, nu am vazut in ce masura legislatia noastra poate sa faca fata tuturor garantiilor si exigentelor Conventiei, si ne-am trezit cu un val de condamnari care nu se mai termina nici acum'.

Oricat de greu ar parea de crezut, declaratiile de mai sus apartin nimanui altcuiva decat presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, intr-un interviu la Realitatea TV.

Nu suntem in anii '50, cand, conform propriilor ei destainuiri, bunicul distinsei doamne sapa la Canal, trimis de comunisti, in profundul dispret pentru drepturile omului.

Suntem in 2019, membri ai UE, ai NATO si ai altor mari organisme internationale, si peste nici trei luni sarbatorim 25 de ani de la ratificarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in iunie 1994.

O Conventie care ne garanteaza dreptul la viata si dreptul de a nu fi torturat, dreptul de a nu fi tinut in sclavie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la respectarea vietii private si familiale, libertatea de gandire si constiinta, dreptul la libera exprimare, dreptul de proprietate, dreptul la alegeri libere si multe altele.

Sefa judecatorilor din Romania e de parere ca ar fi trebuit sa stam in afara acestei Conventii pana cind se implinea, poate, termenul lui Brucan si invatam sa nu mai fim stupid people, invatam ce e democratia.

Aceste declaratii stupefiante nu sunt scapari, ele devoaleaza mentalitatile unor personaje sinistre ajunse, prin concursuri nefericite de imprejurari, in functii-cheie ale statului.

Personaje pentru care drepturile omului sunt un moft ori mai rau de atat. Asa putem intelege si cum au fost posibile tenebroasele protocoale ale Justitiei cu serviciile: pentru ca au emanat din mintile abrupte ale lui Macovei, Kovesi, Stanciu, Coldea, Pruna, Tarcea si ale altora ca ei.

Si pentru ca mentalitati atat de viciate e prea tarziu sa mai fie schimbate, solutia e una singura: doamna Tarcea sa ne lase si sa predea locul din fruntea ICCJ cuiva care traieste si gandeste ca in secolul 21”.

Sursa : www.juri.ro