21 sep 2021 - DNA

Vlad Voiculescu, dupa ce DNA a anuntat ca ancheteaza achizitia vaccinurilor: Decizia de a comanda vaccinurile a fost luata de premier, fara acordul MS

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că ancheta DNA cu privire la modul în care s-au făcut achiziţiile de vaccinuri este bine-venită. El spune că decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de premier, fără a consulta Ministerul Sănătăţii.

Fostul ministru al Sanatatii aminteste ca, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, premierul Florin Citu l-ar fi acuzat ca s-ar fi opus unei achizitii suplimentare de vaccinuri.

,,Nu direct, ci <pe surse> - asa cum viitorul fost premier Citu, ajutat de consilieri angajati pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale - a ales sa comunice de altfel de fiecare data cand a vrut sa isi murdareasca colegii din coalitia de guvernare", a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

Acesta spune ca a adus atunci la cunostinta intregului Guvern ca ,,decizia de a comanda vaccinurile a fost luata de viitorul fost premier si comunicata Comisiei Europene (pentru ca a fost vorba de o achizitie la nivel european) fara a se tine cont de opinia ordonatorul de credite (adica cel care platea) iar acesta era Ministerul Sanatatii. Am cerut ca aceasta practica de a decide pe bugetul aflat in raspunderea mea, fara a fi consultat, sa inceteze".

Conform lui Vald Voiculescu, Romania avea deja un numar prea mare de vaccinuri comandate, in raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare.

El mai spune ca ,,in urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Citu, Romania a comandat irational vaccinuri fara numar, a cumparat doze peste necesar si a ajuns in situatia de a vinde si dona mai multe milioane de vaccinuri decat orice alta tara din Europa: nu din ratiuni umanitare, ci pentru ca altfel ar fi expirat".

Vlad Voiculescu spera sa afle din ancheta DNA si despre modul in care au fost distribuite aceste doze, felul in care au fost facute donatiile, dar si cum au fost alese tarile in care s-au facut aceste donatii.

,,Romanii chiar trebuie sa stie. Pentru ca, daca nu ar mai simti ca sunt prostiti si mintiti constant, poate-ar avea ceva mai multa incredere in cei care le cer imperativ si tot mai rastit sa se vaccineze", a adaugat fostul ministru pe reteaua de socializare.

Un dosar penal privind modalitatea de cumparare a vaccinurilor anti-COVID-19 a fost deschis in Romania. Urmarirea penala se face pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.

Sursa : www.mediafax.ro