31 ian 2023 - DNA

Victor Piturca, din nou la sediul DNA. El a ajuns in fata anchetatorilor la cateva ore dupa ce a fost eliberat

Victor Piturca le-a spus jurnalistilor prezenti in fata sediului DNA ca nu poate oferi detalii din dosar. De asemenea, el a facut semne catre un cetatean care ii cerea socoteala in legatura cu acuzatiile din dosar.

La aproximativ o ora si jumatate, Piturca a iesit din sediu. El a refuzat sa vorbeasca cu jurnalistii, iar avocatul sau a anuntat ca analizeaza masura controlului judiciar si a respins acuzatiile care i se aduc clientului sau.

,,Exclus... nu a facut nici un act de comert", a declarat avocatul in fata sediul DNA.

Victor Piturca a fost eliberat marti dimineata dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere. Procurorii l-au plasat pe Piturca sub control judiciar.

,,Nu am nicio treaba cu aceasta afacere", a declarat Victor Piturca la iesirea din arest.

Luni, el a fost retinut pentru 24 de ore intr-un dosar privind achizitionarea de masti pentru Ministerul Apararii Nationale. Anchetatorii nu au prelungit ordonanta de retinere, astfel ca Victor Piturca a fost eliberat.

Luni, DNA a oferit explicatii despre dosarul in care au fost retinuti fostul selectioner Victor Piturca si director general al Romarm, Gabriel Tutu.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Tutu, director general al CN Romarm SA, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenta in forma continuata si fals intelectual, si a unei persoane fizice, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunii de cumparare de influenta.

In pandemie, in perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Tutu, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de cealalta persoana cercetata in cauza, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica ce vizau cumpararea a 7 utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie.

CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului).

Intr-un context asemanator, in perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Tutu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale (MApN) a unui prieten de-al sau, fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta, (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

In schimbul acestor ,,servicii", Tutu Gabriel ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul M.Ap.N. si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare. dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens.

Tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

,,Celor doi suspecti li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane", informeaza DNA.

Sursa : www.mediafax.ro