10 sep 2019 - DNA

Un om de afaceri, implicat in dosarul lui Vasile Blaga, a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA

Un om de afaceri implicat în dosarul în care Vasile Blaga era cercetat pentru trafic de influenţă a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, admiţând că a înregistrat în contabilitate 65 de facturi fictive, în valore de peste 46 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat remis, marti, MEDIAFAX, cauza omului de afaceri a fost disjunsa din dosarul in care Vasile Blaga, in acea perioada secretar general PDL si senator, era cercetat, in 2016, pentru trafic de influenta.

Astfel, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, cu acordul de recunoastere a vinovatiei semnat de un om de afaceri, pentru infractiunea de evaziune fiscala in forma continuata.

,,In perioada 2011 - 2012, omul de afaceri a asigurat inregistrarea in contabilitatea unei firme pe care o administra a unui numar de 65 de facturi fiscale (in valoare totala de 46.008.647 lei), emise de patru societati pentru operatiuni comerciale fictive. In realitate, platile facute de inculpat catre societatile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de catre un fost primar de municipiu si fost vicepresedinte al unui partid politic pentru facilitarea derularii in bune conditii a contractelor incheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autoritati contractante. Prin aceasta modalitate, societatea administrata de inculpat s-a sustras de la plata taxelor catre bugetul de stat in valoare totala de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit in suma de 7.361.383 lei si TVA dedus nelegal in suma de 11.042.075 lei", Potrivit DNA care citeaza din acordul de recunoastere a vinovatiei.

Pentru recuperarea prejudiciului, societatea administrata omul de afaceri ar fi consemnat intr-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra careia s-a aplicat sechestrul asigurator.

,,In prezenta avocatului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinuta in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani si 8 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 8 luni", se arata in comunicatul DNA.

Dosarul de urmarire penala a omului de afaceri, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei, au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.

Sursa : www.mediafax.ro