28 iun 2021 - DNA

Stelian Ion anunta deblocarea posturilor in magistratura si imbunatatirea accesului la DNA si DIICOT

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, sustine ca faptul ca Senatul a votat luni doua proiecte de lege reprezinta o veste buna pentru domeniul pe care-l conduce.

,,Astazi, Senatul Romaniei a votat doua proiecte de lege extrem de importante pentru buna functionare a Justitiei si pentru deblocarea crizei de resurse umane, referitoare la: Organizarea concursurilor de admitere in Magistratura si de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate in 2019) si declansarea sesiunilor de transfer al procurorilor si judecatorilor (ultima sesiune s-a tinut in martie 2020)", a spus ministrul Justitiei.

Stelian Ion a explicat pe Facebook ca au fost modificate prevederi legale din perioada Guvernului Dancila.

,,Vechimea necesara participarii la concursurile pentru numirea procurorilor in cadrul D.N.A si D.I.I.C.O.T, care a scazut la 7 ani in functia de judecator sau procuror (de la 10 ani la cat fusese crescuta ca urmare a modificarilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 si Guvernul Dancila/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018). Au fost astfel modificate Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, punandu-se in acord cu deciziile CCR.", a mai spus Stelian Ion

De asemenea, alaturi de H.G. nr.650/16.06.2021, prin care s-au suplimentat cu 90 numarul maxim de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara si cu 50 numarul maxim de posturi de personal auxiliar de specialitate, scaderea vechimii era absolut necesara pentru ca DNA sa-si poata indeplini rolul de combaterea a coruptiei, Directia avand un deficit de aproximativ 30% din schema de procurori, a precizat ministrul Justitiei.

Sursa : www.mediafax.ro