12 mai 2019 - DNA

SRI si DNA, obligate de Instanta sa spuna daca au cooperat intr-un dosar si sa dezvaluie numele anchetatorilor

Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile unor inculpaţi dintr-un dosar de corupţie cu fonduri europene şi obligă SRI şi DNA să comunice dacă au colaborat, să depună întreaga corespondenţă purtată, să dezvăluie numele ofiţerului de legătură şi numele celor care au avut acces la informaţii.

La termenul intermediar al unui dosar de coruptie cu fonduri europene, judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, instanta a decis sa admita cererile unora dintre inculpati si a solicitat SRI si DNA sa comunice, intre altele, daca au colaborat in ancheta, sa depuna intreaga corspondenta purtata, sa dezvaluie numele ofiterului de legatura si numele persoanelor care au avut acces la informatii.

Potrivit minutei instantei au fost admise cererile formulate de inculpatii Younes Ziad, Dimitriu Stefan Florea, Palada Costin Gimi, S.C. Cast S.R.L., Khalil Saad, Bachir Mazen, Deniel Luc Henri Marie si Tudorache Cristina si s-au dispus efectuarea de adrese catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia si Serviciul Roman de Informatii prin care se vor solicita urmatoarele: sa se comunice daca a existat o cooperare intre Directia Nationala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii in cauza (...) in baza Protocolului de cooperare incheiat la data de 04.02.2009 intre Parchetul de pe langa inalta Curtea de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, sa comunice la dosarul cauzei intreaga corespondenta purtata (pe suport hartie sau in format electronic), inclusiv toate adresele de inaintare legate de interceptarile efectuate in cauza, in baza protocolului mentionat, sa comunice daca pe parcursul urmaririi penale, SRI si DNA au constituit echipe operative comune care au actionat in baza unui plan comun de actiune in vederea documentarii faptei, conform art.3 lit g) din Protocol. In caz afirmativ sa comunice cum s-a materializat cooperarea, componenta acestei echipe, contributia si identitatea fiecarui membru, respectiv detinerea de catre membrii echipei a avizului de politie judiciara necesar.

De asemenea, trebuie sa comunice daca pe parcursul urmarii penale, SRI si DNA au avut un plan comun de actiune, conform art.22 si art. 25 din Protocol, iar in caz afirmativ sa comunice masurile si responsabilitatile concrete pentru desfasurarea actitivatilor, sarcinile fiecarei parti, precum si activitatile si daca SRI a comunicat catre DNA informatii obtinute din derularea activitatilor operative cu privire la care s-a considerat ca prezinta relevanta si ca puteau fi valorificate in cadrul procesului penal privind dosarul penal, iar in caz afirmativ sa comunice informatiile.

Alte solicitari sunt sa se comunice daca SRI a acordat sprijin privind efectuarea de constatari tehnico-stiintifice in cursul urmaririi penale in dosar, daca SRI a acordat sprijin DNA pentru completarea informatiilor prin desfasurarea de activitati de investigatii si supraveghere operativa si daca a acordat sprijin tehnic pentru activitatile necesare punerii in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica, conform art.14 alin. 1 si 2 din Protocol. In caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii si, respectiv, in ce a constat acest sprijin.

TRebuie sa se comunice si daca SRI a pus la dispozitia DNA informatii obtinute in virtutea protocoalelor incheiate cu alte institutii, conform art. 17 alin. 3 din Protocol, raportat la dosarul penal, iar in caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii. si daca daca faptele deduse judecatii au fost identificate de SRI in baza art.3 lit. a din Protocol, iar in caz afirmativ, care este documentul si modalitatea in care a fost incunostintata DNA despre aceste fapte.

Alte solicitari sunt: sa comunice daca SRI a pus la dispozitia DNA date, informatii si documente despre care s-a considerat ca puteau sprijini documentarea cauzei aflate in lucru conform art.13 din Protocol, iar in caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii, sa comunice daca Serviciul Roman de Informatii ,,a asigurat inregistrarea sau transcrierea comunicarilor efectuate (telefonic, SMS, internet)" conform art.33 si art.34 alin. 1, 2, 3 din Protocol, in legatura cu urmarirea penala derulata in dosar, cu referire la ordonanta de supraveghere tehnica. In caz afirmativ sa se depuna la dosarul cauzei intreaga documentatie aferenta acestui demers, inclusiv ,,Adresa de solicitare" redactata in acest sens de catre DNA, conform art. 33 alin. 2 din Protocol, sa comunice daca dosarul penal a fost considerat de catre Parchet, respectiv SRI ca fiind o ,,cauza complexa", conform art. 14, 22, 49 din Protocol, iar in caz afirmativ sa se prezinte motivatia din spatele acestei calificari, sa comunice daca a existat un ofiter de legatura cu DNA, pentru asigurarea derularii cu operativitate a activitatilor de punere in executare a actelor de autorizare emise, raportat la dispozitiile art. 38 din Protocol, care este identitatea acestuia si daca acesta detinea, la data indeplinirii activitatilor, aviz de politie judiciara, potrivit legislatiei in vigoare, sa comunice daca SRI a comunicat catre DNA, conform art. 34 alin. 1 din Protocol, rezultatele integrale ale punerii in executare a autorizatiilor (toate convorbirile sau comunicarile efectuate) sau daca acestea au fost comunicate selectiv si cine a realizat selectia si sa comunice daca pe parcursul urmaririi penale in dosarul penal DNA a primit, raportat la dispozitiile art.8 din Protocol, de la SRI, in baza cooperarii, informatii clasificate, care sunt persoanele care au avut acces la aceste informatii clasificate (procuror, organe de cercetare penala) si daca aceste informatii au fost introduse in dosarul cauzei in urma declasificarii.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, odata cu fondul, precizeaza magistratii.

Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia in data de 9 septembrie 2015, are drept obiect constituirea unui grup infractional organizat si are 18 inculpati, intre care mai multi cetateni straini, doi notari din Brasov si 4 firme, iar intre partile civile se afla Ministerul Fondurilor Europene.

O parte dintre inculpati au fost retinuti de Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia incepand cu datele de 20 mai, respectiv 21 mai 2015, constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la savarsirea infractiunilor de folosire de documente false si cu continut inexact care a avut ca urmare obtinerea pe nedrept de fonduri europene si inselaciune

In data de 9 septembrie, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a 15 persoane, pentru fraudarea fondurilor europene, intre care se numara si cetateni straini.

Sursa : www.mediafax.ro