18 sep 2020 - DNA

Sorina Matei: Este bine sau rau ca DNA s-a bagat in razboiul dintre Liviu Vasilescu si Radu Gavris?

DNA a intrat ieri peste Serviciul Omoruri din Politia Capitalei ,,patronat" de Radu Gavris, ridicand documente si unitati de calculator, sesizata fiind legal de tabara Vasilescu- Berechet- Despescu ca acolo se petrec o serie de nereguli.

Vizate sunt actiunile si actele - legale sau nu - ale mai multor politisti care au facut rost de imaginile de pe camerele de supraveghere ce au ajuns ulterior in presa ( n.m ziarul Adevarul) si l-au devoalat pe fostul sef al IGPR, Liviu Vasilescu, ca s-a intalnit noaptea, clandestin, cu clanul Duduianu, dar si o alta batalie mai veche dintre aceste doua tabere- pe sporul de 50% din salariu- solicitat si acordat pentru cercetarile la fata locului, atunci cand politistii lucreaza in zone contaminate, cu cadavre sau exhumari.

Suspiciunile sunt de distrugere, contrafacere/falsificare de documente si de sume uriase incasate ilegal din bani publici. Pe scurt, taberele ineficiente din Politie se omoara intern pentru banii publici primiti cam degeaba de la cetatenii contribuabili si pe propriile mafiotenii.

O tabara - cea a lui Vasilescu- Berechet- Despescu- a denuntat cealalta tabara - a lui Gavris- la DNA-eternapoveste. O tabara- cea a lui Vasilescu - Berechet- Despescu este sustinuta de persoane din zonaPNL, PSD, SRI, sindicate politie si din presa, cealalta tabara- a lui Gavris- este sustinuta de zona USR, SRI, sindicate din politie si din presa- alta poveste damboviteana.

Pana acum, infrangerea cea mare a suferit-o tabara Vasilescu- Berechet- Despescu. Liviu Vasilescu- cel care gandeste asa cum si vorbeste- a plecat de pe functia pe care si-a dorit-o foarte tare si pentru care era ,,bine sustinut", cea de sef IGPR, facut de ras ca se intalneste noaptea cu grupari de crima organizata pe care ar trebui sa le ancheteze si sa le prinda. Iar Radu Gavris- si el bine sustinut, a fost detasat, scriptic, drept pedeapsa, la Politia Judeteana din Harghita.

Faptul ca ,,tabara infranta" a ajuns sa denunte ,,tabara surghiunita" la DNA - probeaza, inca o data daca mai era nevoie, profundul putregai si metastaza totala din Politia Romana.

Nimeni nu exclude ca si ceilalti- tabara Gavris- sa fi savarsit posibile infractiuni, chiar cu haina de politist pe ei, dar faptul ca DNA s-a bagat in acesta aventura a razbunarii dintre doua tabere puternice din Politie- arata si pentru DNA ca lupu-si schimba parul, si oricat de slab ar fi, naravul nu si-l poate schimba.

Pe de o parte, este perfect legal ca procurorii sa cerceteze, la sesizare, posibile infractiuni atunci cand faptele sunt de competenta lor. Pe de alta parte, aceasta nu este o sesizare pur si simplu intamplatoare, una banala, ca oricare alta. Procurorii DNA s-au pus in miscare imediat iar, faptic, tabara Vasilescu- Berechet- Despescu a lucrat si colaborat mai mult cu DNA de-a lungul timpului decat cealalta tabara care a lucrat mai mult, grosso modo, cu Parchetul General.

Unde este din start suspiciune de partinire- bias, asa cum spun americanii- nu poate exista totala impartialitate, nici integritate, nici eficienta- asa cum scrie chiar pe frontispiciul DNA.

In acelasi timp, istoria recenta arata ca de fiecare data cand DNA s-a bagat in dosarele industriilor razbunarilor, DNA a iesit prost. Celebrele dosare ale mizeriilor din DIPI au fost clasate- dupa tam-tam-ul public aferent- chiar de DNA. Si asta nu pentru ca acolo nu erau fapte, ba ele chiar deschideau o adevarata Cutie a Pandorei - a cercetarii si justificarii cheltuielilor fondurilor operative ale serviciilor secrete pentru prima oara dupa Revolutie. Faptic, dosarele DIPI au fost inchise chiar de DNA pentru ca in dosare chiar procurorul a tinut partea unei tabere reusind sa faca pana la urma dosarele praf. Iar exemplele dosarelor industriilor razbunarilor pot continua, ca-s nenumarate. Din toate, DNA a iesit, pe buna dreptate, sifonata.

Presa a avut toata legitimitatea din lume ca sa devoaleze un sef al Politiei care se intalnea destul de des cu clanurile interlope. Asa ceva nu este acceptat nicaieri in lumea civilizata.

Chiar daca asta se intampla in Romania de aproape 30 de ani, nici in 2020 nu este normal si nu mai este acceptat pentru oricine are demnitate publica sa negocieze legea cu crima organizata. In SUA dar si alte state, functionarii care, pun pana la urma, chiar si la dispozitia presei asemenea bombe -,,scoop" - se numesc avertizori de integritate si sunt protejati de legi speciale. Ba chiar institutiile de multe ori incurajeaza intern devoalarile practicilor ilegale, prin diverse organisme si proceduri foarte bine definite, pentru a se curati pe ele insele. Si pentru a se proteja totodata, chiar de asemenea situatii.

Intr-o democratie frageda si prost inteleasa ca a Romaniei, mai este mult pana cand se va intelege ca asemenea dezvaluiri de practici ilegale venite chiar din interiorul institutiilor publice- trebuie incurajate si protejate, inclusiv legal, si nicidecum nu trebuie omorate din fasa. Bineinteles, in actiunile lor, avertizorii trebuie sa respecte legea, pentru ca in sistemul Justitie si de law enforcement scopul nu scuza niciodata mijloacele, asta intamplandu-se doar la Securitate.

Cum va iesi DNA din acest tavalug al mizeriei din Politie in care s-a bagat singura este, deocamdata, prematur de spus, dar chiar si in lipsa unor inculpari si acuzatii oficiale, lucrurile nu arata tocmai bine. Doar un probatoriu puternic, confirmat de instante, o mai poate scoate din incurcatura. Insa in mod cert, DNA a reusit ieri ceva. In zona perceptiilor, de multe ori fara fond, DNA a reusit ieri sa-si puna in cap tabara cea mai vocala si fals deontoloaga a Justitiei din presa- care vrea anticoruptie gen balamuc, dar...fara a-i lua ,,pe-ai nostri".

Sursa : www.mediafax.ro