18 feb 2019 - DNA

SENATOR ASCULTAT DE DNA – Ordonanta procurorului Ciprian Man privind clasarea cauzei in care ex-ministrul Sanatatii Florian Bodog a fost cercetat pentru trafic de influenta: „Nu s-a putut stabili identitatea studentilor ce urmau sa promoveze examenele la materiile la care erau restantieri”

Prin ordonanta din 21 ianuarie 2019, emisa in dosarul penal nr. 91/P/2015, procurorul Ciprian Man, de la DNA – Serviciul Teritorial Oradea (revocat intre timp din DNA), a dispus clasarea dosarului de trafic de influenta pe care parchetul i l-a deschis in 2015 fostului ministru al Sanatatii Florian Bodog. O cauza care privea pretinse interventii pe laga cadre didactice pe care Bodog, in calitate de decan al facultatii de Medicina Oradea, urma sa le faca astfel incat mai multi studenti din Israel sa promoveze examene.

proc. Ciprian Man (procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea)

Solutia: „Fata de cele de mai sus, in baza art. 315 alin. 1 lit. b CPP, cu referire la art. 314 alin. 1 lit a CPP, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a CPP, dispun:

Clasarea cauzei avand ca obiect comiterea infractiunilor de:

- cumparare de influenta (prev. de art. 292 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 din Legea nr. 78/2000)

- trafic de influenta (prev. de art. 291 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 si art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000)

- complicitate la trafic de influenta (prev. de art. 48 CP rap. la art. 291 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 si art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000).

2. In temeiul art. 275 alin. 3 CPP, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

3. Cu drept de plangere la procurorul ierarhic superior, in termen de 20 zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta.

4. Solutia se comunica persoanelor interesate, urmand a fi informate totodata persoanele ce au facut obiectul mandatelor de supraveghere tehnica despre masurile de supraveghere luate in privinta lor”.

Extras din ordonanta de clasare:

„La data de 25 aprilie 2015, comisarul-sef Surducan Traian impreuna cu procurorul Muntean Adrian Valentin, ambii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea, s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunilor de cumparare de influenta (prev. de art. 292 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 din Legea nr. 78/2000), savarsita de trei studenti israelieni neidentificati de la Facultatea de Medicina Oradea; trafic de influenta (prev. de art. 291 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 si art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000), savarsita de numitul Bodog Florian Dorel, decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Oradea si senator in Parlamentul Romaniei, respectiv complicitate la trafic de influenta (prev. de art. 48 CP rap. la art. 291 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 si art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000), savarsita de numitul Peres Danut Valentin.

Prin ordonanta din data de 25 aprilie 2015, s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem in cauza cu privire la savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta prev. de art. 292 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 din Legea nr. 78/2000), trafic de influenta (prev. de art. 291 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 si art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000) si complicitate la trafic de influenta (prev. de art. 48 CP rap. la art. 291 alin. 1 CP, cu ref. la art. 6 si art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000).

Din actul de sesizare, a rezultat faptul ca in data de 26 aprilie 2015, numitul Bodog Florian Dorel, in calitate de decan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina Oradea, urma sa primeasca, prin intermediul numitului Peres Danut Valentin, suma de 12.000 euro de la trei studenti israelieni neidentificati de la Facultatea de Medicina Oradea, in scopul de a-si exercita influenta asupra cadrelor universitare din subordine, pentru ca acestea sa acorde note de promovare cumparatorilor de influenta, la materiile la care acestia erau restantieri. Pe parcursul cercetarilor, intrucat suma oferita era foarte mare, a fost investigata si posibilitatea ca foloasele necuvenite sa aiba legatura si cu promovarea examenului de licenta in sesiune din vara anului 2015.

Din actele de urmarire penala efectuate in cauza, nu s-a putut stabili identitatea studentilor din cadrul Facultatii de Medicina Oradea ce urmau sa promoveze examenele la materiile la care erau restantieri, prin intermediul numitilor Peres Danut Valentin si Bodog Florian Dorel.

Astfel, din datele existente la dosarul cauzei, a reiesit ca la Facultatea de Medicina Oradea erau inregistrati la data cercetarilor un numar de 50 (cincizeci) de studenti din Israel, iar un numar de 5 (cinci) studenti se aflau in anul al VI-lea de studii, respectiv numitii Awawdeh Malek, Falah Eqab, Mazzawi Mazzawi, Awawdih Aii si Krayim Ahmad. Toti acesti cinci studenti, printre care s-ar fi putut afla si cei trei cumparatori de influenta, au fost inregistrati la Facultatea de Medicina Oradea prin transfer de la alte facultati de profil, fie din tara, fie din Italia; numitul Falah Eqab a fost transferat de la Facultatea de Medicina din Galati, iar numitii Awawdeh Malek, Mazzawi Mazzawi, Awawdih Aii si Krayim Ahmad au fost transferati de la facultati de profil din Italia, in anii trei sau patru de studii.

In cauza, au fost autorizate de catre judecator interceptarea comunicatiilor telefonice ale persoanelor suspectate a fi implicate in activitatea infractionala descrisa in cuprinsul actului de sesizare, insa din exploatarea materialelor ce au rezultat in urma punerii in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, nu au rezultat elemente care sa confirme starea de fapt sesizata.

Dosarul penal a fost redistribuit la data de 06.08.2018, ca urmare a incetarii activitatii in DNA a procurorului de caz, Muntean Adrian Valentin.

Din analiza actelor de urmarire penala efectuate in cauza, nu au rezultat niciun fel de indicii care sa confirme comiterea faptelor de coruptie pentru care a fost inceputa urmarirea penala in rem in prezenta cauza, fiind incidente disp. art. 16 lit. a CPP, actiunea penala neputand fi exercitata, intrucat faptele nu exista in materialitatea lor, urmand a se dispune clasarea cauzei”.

Ordonanta din 21.01.2019 emisa de procurorul Ciprian Man, de la DNA Oradea, in dosarul nr. 91/P/2015

Sursa : www.juri.ro