10 mai 2019 - DNA

Seful DNA Targu–Mures, pe urma Laurei Kovesi

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va lua in discutie in sedinta din 14 mai 2019 o solicitare a sefului DNA Targu Mures, procurorul Nicolae Tiberiu Onea (foto).

Acesta a facut o solicitare identica cu cea a fostei fosta sefe DNA Laura Kovesi, care a fost respinsa de catre CSM. Cel mai probabil, daca CSM va respinge si solicitarea sefului DNA Targu Mures, acesta va urma exemplul Laurei Kovesi, care s-a adresat instantei si a avut castig de cauza.

In sedinta din 14 mai 2019,

Sectia pentru procurori va lua in discutie: “Cererea domnului procuror ONEA TIBERIU NICOLAE de recunoastere a gradului profesional corspunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Amintim ca Sectia pentru procurori a CSM a respins in noiembrie 2018 si februarie 2019 solicitarile Laurei Kovesi de recunoastere a gradului corespunzator PICCJ. In motivarea cererii de respingere, CSM a aratat ca numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie/Directia Nationala Anticoruptie nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte.

Sectia pentru procurori a explicat de asemenea ca nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare in functii de executie pentru cei care au functii de conducere in PICCJ: “Mai mult, Sectia pentru procurori constata ca practica recenta a Consiliului Superior al Magistraturii este in sensul respingerii cererilor de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ, astfel ca invocarea practicii anterioare de catre Laura Kovesi nu poate fundamenta o solutie de admitere”.

Kovesi s-a adresat instantei, iar in aprilie 2019, Curtea de Apel Bucuresti i-a dat castig de cauza si a obligat CSM sa-i recunoasca gradul profesional. Iata minuta CAB pronuntata in dosarul nr. 8930/2/2018:

“Admite cererea. Anuleaza hotararea 673 din 06.11.2018 a Consiliului Superior a Magistraturii Sectia pentru Procurori. Obliga paratul sa emita hotararea prin care sa recunoasca reclamantei gradul profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata in sedinta publica, azi, 09.04.2019”.

Sursa : www.juri.ro