16 mai 2019 - DNA

Seful DNA Targu-Mures a incercat manevra lui Kovesi, dar CSM i-a respins cererea

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie in sedinta din 15 mai 2019 o solicitare a sefului DNA Targu Mures, procurorul Nicolae Tiberiu Onea (foto). In urma dezbaterilor, CSM a decis respingerea cererii procurorului.

Procurorul Tiberiu Onea a facut o solicitare identica cu cea a fostei fosta sefe DNA Laura Kovesi, care a fost respinsa de catre CSM. Cel mai probabil, procurorul Onea va urma exemplul Laurei Kovesi, care s-a adresat instantei si a avut castig de cauza.Astfel, in sedinta din 15 mai 2019, Sectia pentru procurori a luat in discutie: “Cererea domnului procuror ONEA TIBERIU NICOLAE de recunoastere a gradului profesional corspunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.Dupa ce a analizat solicitarea sefului DNA Targu Mures, “Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea cererii domnului procuror ONEA TIBERIU NICOLAE de recunoastere a gradului profesional corspunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca neintemeiata”.

Amintim ca Sectia pentru procurori a CSM a respins in noiembrie 2018 si februarie 2019 solicitarile Laurei Kovesi de recunoastere a gradului corespunzator PICCJ. In motivarea cererii de respingere, CSM a aratat ca numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie/Directia Nationala Anticoruptie nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte.

Sectia pentru procurori a explicat de asemenea ca nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare in functii de executie pentru cei care au functii de conducere in PICCJ: “Mai mult, Sectia pentru procurori constata ca practica recenta a Consiliului Superior al Magistraturii este in sensul respingerii cererilor de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ, astfel ca invocarea practicii anterioare de catre Laura Kovesi nu poate fundamenta o solutie de admitere”.Kovesi s-a adresat instantei, iar in aprilie 2019, Curtea de Apel Bucuresti i-a dat castig de cauza si a obligat CSM sa-i recunoasca gradul profesional.foto:zi-de-zi.ro

Sursa : www.juri.ro