13 mar 2019 - DNA

Seful DNA Constanta a invins DNA in instanta (Minuta)

Seful DNA Constanta, Andrei Bodean (foto dreapta), dar si fostul conducator al institutiei, procurorul Sorin Constantinescu (foto stanga), au castigat in instanta un proces intentat parchetului anticoruptie. Tribunalul Constanta a decis ca Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de parat, trebuie sa le plateasca celor doi anumite sume de bani.

Procurorii Bodean si Constantinescu, alaturi de altii, au intentat in mai 2018 un proces impotriva DNA si Ministerului de Finante avand ca obiect drepturi banesti. Dupa mai multe termene de judecata si dupa ce au fost administrate probele, Tribunalul Constanta a proununtat in 14 februarie 2019 sentinta.

Astfel, instanta a dmis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Ministerul Finantelor Publice si a respins actiunea civila formulata de catre reclamanti in contradictoriu cu aceasta institutie ca fiind formulata in contradictoriu cu o persoana lipsita de calitate procesuala pasiva. Tribunalul Constanta a respins si exceptia ramanerii cauzei fara obiect invocata de DNA prin intampinare, dar a admis actiunea civila formulata de catre reclamanti. Potrivit sentintei, DNA trebuie sa plateasca reclamantilor, in raport de perioadele in care au avut calitatea de procurori la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, diferentele de drepturi salariale. Hotararea poate fi atacata cu apel. Iata minuta Tribunalului Constanta:“Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Ministerul Finantelor Publice. Respinge actiunea civila formulata de catre reclamanti in contradictoriu cu paratul Ministerul Finantelor Publice, ca fiind formulata in contradictoriu cu o persoana lipsita de calitate procesuala pasiva. Respinge exceptia ramanerii cauzei fara obiect invocata de paratul Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie prin intampinare.

Admite actiunea civila formulata de catre reclamantii C.S., B.A., C.C., A.V., S.G. in contradictoriu cu paratii Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie. Obliga paratii Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie sa plateasca reclamantilor, in raport de perioadele in care reclamantii au avut calitatea de procurori la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, pentru intervalul 09.04.2015 – 30.11.2015, diferentele de drepturi salariale dintre drepturile salariale platite si salariile majorate in acord cu nivelul maxim al indemnizatiei de incadrare pentru fiecare functie si gradatie prin aplicarea la indemnizatia de incadrare bruta, lunara, a valorii de referinta sectoriala de 405 lei, sume ce se vor actualiza cu rata inflatiei la data platii efective si la care se adauga dobanda legala de la data scadentei lunare a fiecarei sume si pana la data platii efective. Obliga paratii Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie sa plateasca reclamantilor, in raport de perioadele in care reclamantii au avut calitatea de procurori la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, pentru intervalul 01.12.2015 – 30.09.2016, diferentele de drepturi salariale dintre drepturile salariale platite si salariile majorate in acord cu nivelul maxim al indemnizatiei de incadrare pentru fiecare functie si gradatie prin aplicarea la indemnizatia de incadrare bruta, lunara, a valorii de referinta sectoriala de 445,5 lei, sume ce se vor actualiza cu rata inflatiei la data platii efective si la care se adauga dobanda legala de la data scadentei lunare a fiecarei sume si pana la data platii efective. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotarari”.

Sursa : www.juri.ro