19 oct 2022 - DNA

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata de DNA dupa cinci ani in dosarul contractelor IT

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în absenţă de procurorii DNA la cinci ani după ce a fost deschis dosarul privind taxa pentru contractele IT.

Sebastian Aurelian Ghita, deputat in Parlamentul Romaniei in perioada 2012 - 2016, iar anterior reprezentant al unor societati comerciale, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta (cinci infractiuni dintre care patru in forma continuata) si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata. O alta persoana fizica, la data faptelor administrator al unei societati comerciale controlate in mod direct de Sebastian Ghita, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta (trei infractiuni dintre care doua in forma continuata), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata. De asemenea, o alta persoana fizica, la data faptelor director general al unei alte societati comerciale controlate in mod direct de catre Ghita, pentru a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta (doua infractiuni, ambele in forma continuata).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, ca institutiile si autoritatile publice au contractat, in perioada 2006 - 2015, programe informatice finantate din fonduri publice si din fonduri europene, de la mai multe societati comerciale cu activitate in domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea si doua societati initial detinute, ulterior controlate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian. In aceasta perioada, segmentul proiectelor de infrastructura IT din Romania ar fi fost afectat, intr-un mod determinant, de influenta si controlul detinut de acesta, in acord cu factorul politic, asupra modului de incredintare si chiar de generare a marilor proiecte de IT, de catre autoritatile publice.

,,De regula, castigarea unei licitatii privind achizitia de servicii in domeniul IT, de catre societatile de profil, ar fi avut un pret care se achita inculpatului Ghita Sebastian Aurelian, pretins de acesta. Acest pret ar fi fost achitat prin intermediul societatilor controlate de inculpat, pe baza de operatiuni fictive inregistrate intre societatile interesate in procedura achizitiei si societatile controlate de inculpat. Concret, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian ar fi pretins si ar fi primit diferite sume de bani, in perioada 2010-2014, de la reprezentantii unei societati din domeniul IT, pretinzand sau lasand sa se creada ca are influenta asupra factorilor de decizie si functionarilor publici implicati in proceduri de achizitie publica, pentru a-i determina sa atribuie acelei societati, contracte de achizitie publica sau sa permita derularea in bune conditii a contractelor deja incheiate. Provenienta banilor reprezentand "pretul" interventiei ar fi fost disimulata, la indicatiile inculpatului Ghita Sebastian Aurelian, in operatiuni comerciale fictive intre societatea care a primit contractele publice si doua firme controlate de inculpatul mentionat, prin intermediul celorlalti doi si al unor societati offshore", arata DNA.

Potrivit procurorilor, platile ar fi fost disimulate in contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate in realitate si care au avut la baza documente false. La intocmirea/semnarea documentelor false ar fi participat ceilalti doi coinculpati, in calitate de administrator, respectiv director general al celor doua firme controlate de Ghita Sebastian Aurelian. Astfel, potrivit modalitatii indicate de Ghita, in perioada 2010-septembrie 2014, societatea beneficiara a contractelor publice ar fi platit in conturile celor doua firme controlate de inculpat suma totala de 29.464.441 lei, astfel: 280.000 lei, in perioada iunie-iulie 2010; 8.212.191 lei, in perioada martie 2011 - septembrie 2014; 1.116.614 lei, in perioada 2008 -2013; 2.233.592 lei, in perioada 2013 -2014 si 17.622.044 lei, in perioada ianuarie 2013-iulie 2014.

,,Presupusele interventii ar fi vizat implementarea/finantarea/derularea in bune conditii a unor proiecte din domeniul sanatatii cum ar fi implementarea versiunii centralizate a SIUI (sistemul informativ unic integrat), Prescriptia electronica, Cardul National de Sanatate, Dosarul electronic de sanatate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, Sisteme pentru gestiunea retetelor de medicamente necompensate, precum si in alte domenii cum ar fi cadastrul ( Registrul electronic National al Nomenclaturilor Stradale), externe (Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetateni), Casa de pensii ( Dezvoltarea sistemului de administrare a documentelor si proceselor de munca in administratia publica), Agentia pentru ocuparea fortei de munca(gestionarea resurselor pentru imbunatatirea calitatii serviciilor aferente persoanelor aflate in cautare de munca) , mediu ( servicii de elaborare a Planului de management integrat Delta Dunarii), implementarea der sisteme informatice la unele consilii judetene, etc", mai spun procurorii DNA.

In vederea luarii masurii confiscarii speciale, in cauza s-au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor imobile detinute de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii.

Dosarul a fost deschis de DNA in 2017 de procurorii Ploiesti si a fost definitivat de cei de la Structura Centrala.

In prezent, fostul parlamentar se afla in Sebia, unde a fugit direct de la o receptie a SRI.

Sursa : www.mediafax.ro