11 mai 2021 - DNA

Scandalul Barna: DNA anunta ca sesizarile DLAF sunt in procedura de inregistrare, nu sunt suspecti sau inculpati, iar un alt dosar penal este de 2 ani tinut ,,in rem"

La solicitarea de astazi a Mediafax, DNA a raspuns ca ieri, 10 mai 2021, a primit ,, doua sesizari formulate de institutia la care faceti referire (n.r. DLAF) si in care sunt reclamate presupuse fapte de natura penala comise in contextul implementarii unor proiecte finantate din fonduri europene".

,,Cele doua documente se afla in procedura de inregistrare si repartizare, prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat", arata DNA.

Un alt dosar penal din ,,Scandalul Barna" este cel cu nr.38/P/2018 al DNAAlba, inregistrat la DNA Central sub nr.224/P/2019.

In urma scandalului din 2019, din timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale, un raspuns oficial al DNA arata ca pe 28 octombrie 2019, Nistor Calin, pe atunci procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, a dispus infirmarea in intregime a ordonantei de clasare (dosar disjuns din 171/P/2019), redeschiderea si reluarea urmaririi penale, in aceasta cauza.

Pe 1 noiembrie 2019, DNA anunta oficial ca in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta ("in rem") si se afla in lucru pe rolul DNA.

Pe 11 mai 2021, solicitata de Mediafax sa raspunda ce solutie a dat in dosar, DNA comunica acelasi lucru ca si in 2019: ,,dosarul la care faceti referire este in lucru pe rolul DNA - Structura Centrala, fiind inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta ("in rem"), prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu a avut calitatea de suspect sau inculpat".

Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF afinalizat zilele trecute controlulprivind modul in care au fost implementate 3 proiecte europene finantate dinFondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Este vorba de proiectele ,,Punti comunitare", ,,SES-am Deschide-te!" si ,,Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale"in care beneficiar a fost Consiliul Judetean Alba.

DLAF a comunicat astazi Mediafax ca in privinta proiectelor ,,Punti Comunitare" si ,,SES-am deschide-te!" a gasit indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penalamotiv pentru care, pe 05.05.2021, a transmis documentele Sectiei a II-a a DNA.

In acest caz, DLAF arata ca a constatat ca sunt implicate 4 persoanecare, la data faptei, detineau calitatile deexpert cu atributii de recrutarerespectiv,manageri ai structurilor de economie sociala(entitati infiintate in cadrul proiectelor).

In privinta celui de-al treilea proiect verificat-,,Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale", DLAF nu a gasit indicii de natura penala.

Al patrulea proiect numit ,,Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural", care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a apartinut lui Dan Barna si sotiei sale, Olga Totolici, verificarile DLAF sunt inca in curs.

by on Scribd

Sursa : www.mediafax.ro