20 mai 2019 - DNA

Raportul Inspectiei Judiciare pe protocolul PG-SRI din 2009/ Marturiile procurorilor: "Ofiteri cu functii de conducere in SRI veneau cu denuntatorii la DNA"/ "M-a chemat in birou sa discut cu Dumbrava" | DOCUMENT

Doru Ţulus susţine, în declaraţia în ancheta pe protocolul PÎCCJ-SRI din 2009, că ofiţeri cu funcţie de conducere în SRI se prezentau personal cu denunţători la procuror. Un alt procuror a dezvăluit că în timp ce instrumenta dosarul lui Băsescu a fost chemat să se întâlnească cu Dumitru Dumbravă.

Doru Tulus arata, in declaratia data la Inspectia Judiciara in cursul investigatiei privind modul in care a fost aplicat protocolul PICCJ-SRI din 2009 si publicata de , ca ofiterii SRI veneau zilnic in birourile procurorilor DNA, fiind singurele persoane care aveau acces in institutie fara sa fie controlati la intrare.

Totodata, fostul procuror DNA sustine ca au existat situatii in care ofiteri cu functie de conducere in SRI se prezentau personal cu denuntatori la procurori, chiar si cu persoane ce fusesera condamnate in dosare instrumentate de DNA. Nu in ultimul rand, Doru Tulus arata ca au avut loc sedinte restranse, cu discutii pe diverse spete, la care participau si ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii.

Tot in aceasta declaratie, fostul procuror DNA precizeaza faptul ca procurorii care refuzau solicitari ale SRI erau chemati de catre Laura Codruta Kovesi, care le comunica faptul ca nu mai corespund si li se cerea sa plece din DNA.

Doru Tulus precizeaza, totodata, ca protocolul PICCJ-SRI din 2009 a fost pus in aplicare in 2013, odata cu instalarea Laurei Kovesi la conducerea parchetului anticoruptie.

"Procurorul Doru Florin Tulus (PICCJ), fost procuror DNA si procuror sef al Sectiei de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie, a aratat ca protocolul, desi incheiat in anul 2009, nu a fost implementat ca atare in cadrul DNA in perioada 2009-2013. Incepand cu luna mai a anului 2013, odata cu numirea noii echipe de conducere a DNA, modalitatea de lucru s-a schimbat radical. Astfel, procurorul mentioneaza ca a sesizat personal urmatoarele:

-lucratorii SRI erau singura categorie de persoane care aveau acces in institutie fara control si in acest mod, birourile procurorilor erau vizitate zilnic de lucratori SRI; -colaborarea cu Directia Generala Anticoruptoe a fost stopata, in conditiile in care anterior, se lucrase intens cu aceasta structura; -au fost emise o serie de ordine prin care s-a stabilit ca sefii de sectie nu mai pot rezolutiona corespondenta secreta, acest lucru putand fi facut doar de seful directiei sau de unul din adjunctii lui; -s-a implementat un sistem de corespondenta cu instantele si cu SRI care trebuia respectat, in caz contrar, adresele nu erau semnate de catre conducere. Procurorul arata ca nerespectarea acestor formalitati echivala in perceptia conducerii cu refuzul de a instrumenta acel dosar si chiar cu favorizarea celor investigati in unele situatii; -in aceeasi perioada, arata procurorul, a inceput un proces de epurare a procurorilor cu vechime in DNA, precum si a ofiterilor de politie judiciara cu care acestia lucrasera. Acesti procurori erau chemati, la interval scurt de timp dupa ce refuzasera solicitari ale SRI, la cabinetul procurorului sef, unde li se comunica faptul ca 'nu mai corespund' si li se punea in vedere sa faca cerere de incetare a activitatii in cadrul DNA; -din discutiile cu colegii, procurorul a afalt ca au existat situatii, mai ales la Sectia de Combatere a Coruptiei, ca ofiteri cu functie de conducere in SRI sa vina personal cu denuntatori la procuror, inclusiv cu persoane condamnate in dosare instrumentate de DNA; -au existat sedinte restranse cu participarea SRI si cu discutii pe spete", se arata in declaratia fostului procuror DNA, Doru Tulus.

Tot in cadrul anchetei Inspectiei Judiciare privind aplicarea Protocolului PICCJ-SRI din 2009, procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General a dezvaluit ca in timp ce instrumenta un dosar al lui Traian Basescu a fost convocata in biroul sefei Sectiei de urmarire penala si criminalistica de la acea vreme Camelia Sutiman. Potrivit procuroarei Iordache, odata ajunsa in biroul lui Sutiman, aceasta i l-a prezentat pe "domnul general Dumbrava de la SRI", cerandu-i sa discute cu el despre o adresa pe care o facuse catre Serviciul Roman de Informatii. Elena Iordache a precizat ca generalul Dumbrava ar fi fost interesat de actele de urmarire penala pe care le efectuase in dosarul fostului presedinte Traian Basescu.

"Procurorul Elena Iordache (PICCJ) a relatat despre doua situatii in care a fost cautata de ofiteri SRI si anume: -cu privire la dosarul nr. 28/P/2013 avand ca obiect infractiunile prevazute de art. 3-6 din Legea nr. 2006, primit prin redistribuire de la procurorul Amariei Ioan, numit la Structura centrala a DNA, procurorul a fost cautat de doi ofiteri SRI, pe care nu ii poate identifica, acestia precizand ca doresc sa poarte discutii cu privire la stadiul dosarului, actele de urmarire penala pe care procurorul intentioneaza sa le desfasoare in cauza si opinia acestuia cu privire la probele ce urmeaza a fi administrate. In considerarea faptului ca infractiunile ce formau obiectul dosarului vizau si domeniul de activitate al SRI, procurorul a dat curs solicitarii de a se intalni cu organe de conducere din cadrul SRI Bucuresti si Dambovita, la sediul SRI din Bucuresti. Procurorul a apreciat convorbirea ca avand un caracter 'ciudat', in contextul in care ofiterii SRI si-au exprimat dorinta ca in cauza sa fie efectuate niste perchezitii domiciliare. In concret, procurorul a precizat ca ofiterii SRI au facut afirmatii de genul 'vrem sa facem perchezitie', 'mergem sa vedem locurile unde urmeaza a fi efectuate perchezitiile', 'trebuie sa stabilim cine locuieste exact la fiecare dintre imobile, ce activitati desfasoara locatarii acestor imobile'; procurorul a precizat in continuare ca nu a tinut cont de solicitarile ofiterilor SRI si si-a desfasurat activitatea de urmarire penala cu respectarea dispozitiilor legale. -in dosarul nr. 94/P/2014 - redeschis in anul 2015 si repartizat procurorului la 3 iunie 2015 - care il privea pe Traian Basescu si in care procurorul de caz a desfasurat mai multe activitati de urmarire penala. Procurorul, dand curs convocarii de catre procurorul sef al sectiei, Camelia Sutiman, s-a deplasat in biroul acesteia unde i-a fost prezentat 'domnul general Dumbrava de la SRI' solicitandu-i-se sa discute cu acest ofiter cu privire la o adresa pe care o transmisese SRI, la solicitarea anterioara a procurorului sef sectie. Prin aceasta adresa, procurorul a cerut sa i se comunice daca SRI are date si informatii privind situatia de fapt din dosarul penal. Potrivit relatarii procurorului Elena Iordache, ofiterul SRI a fost interesat de actele de urmarire penala administrate. Dupa aproximativ o saptamana, SRI a raspuns la adresa anterior mentionata precizand ca nu detinea informatiile solicitate", se arata in declaratia procurorului Elena Iordache de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sursa : www.mediafax.ro