13 iun 2018 - DNA

Raport al Inspectiei Judiciare: Interceptarile, motiv invocat de un procuror DNA pentru nesolutionarea unei cauze

Inspectorii judiciari analizează posibilitatea autosesizării în cazul unui procuror DNA care a întârziat soluţionarea unui dosar, invocând drept motiv faptul că trebuia să asculte interceptările obţinute după supravegherea tehnică a 13 persoane, se arată în raportul IJ după controlul de la Direcţie.

In cadrul controlului efectuat de Inspectia Judiciara in perioada 16-20 aprilie la DNA, inspectorii au verificat modul in care au fost remediate deficientele constatate la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, ca urmare a verficarilor efectuate cu ocazia controlului de fond din anul 2017. Inspectorii au verificat si modul de solutionare a cauzelo, identificand si un dosar al unui procuror care a intarziat solutionarea acestuia.

,,Cauza a fost constituita ca urmare a unei sesizari din oficiu; in baza acesteia, au fost solicitate si obtinute mandate pentru supravegherea tehnica a 13 persoane in perioada decembrie 2015 - ianuarie 2016. Ulterior, pana la data la care a fost verificat dosarul, nu au mai fost administrate alte probatorii. Ultimele acte ale procurorului de caz au fost ordonante de delegare in anii 2015-2017, prin care ofiterii de politie judiciara au fost delegati sa asculte interceptarile efectuate. Procurorul a invocat ca motiv al nesolutionarii dosarului faptul ca trebuie sa asculte toate convorbirile. Avand in vedere ca inspectorii au constatat existenta indiciilor privind savarsirea unor abateru disciplinare prevazute de articolul 99 din Legea 303/2004, se analizeaza posibilitatea intocmirii unui referat cu propunere de sesizare din oficiu a Inspectiei Judiciare", se arata in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, in urma controlului din luna aprilie de la DNA.

In sursa precizata, se mai arata ca acest procuror, la data inceperii controlului, avea in lucru 39 de dosare penale mai vechi de un an de la prima sesizare, din care trei dosare mai vechi de 5 ani. Numarul dosarelor selectate pentru verificare a fost de sase. (...) Alte motive invocate de procuror, care au condus la nesolutionarea cauzelor, au fost: complexitatea cauzelor, volum mare de activitate, durata mare de timp pentru redactarea rapoartelor DLAF (Departamentul pentru lupta antifrauda).

Sursa : www.mediafax.ro